Herc iskrice

Usred opasne političke vatre dolijevaju ulje i praznu slamu mlate

24.07.2017.
u 08:00

Užareno ljeto dodatno zagrijavaju užarene rakete, borbeni zrakoplovi, dronovi, vrući spinovi, probni baloni na ugrijani zrak, medijske patke za usijane glave i one koji nasjedaju na sve kao guske u magli i dimu. Sve je više onih koji usred opasne političke vatre dolijevaju ulje i praznu slamu mlate. Vjetrovi s jugoistoka i istoka prijete da se na šumovitom Balkanu i mali politički plamičak rasplamsa u stihiju i kataklizmu.
No, nije sve tako crno na ovom bijelom svijetu, dospije i pokoje rješenje za osvježenje sa zapadnih strana. Tako smo u više navrata čuli kako Amerika i Europa neće dopustiti da Balkan ponovno plane. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović prošlog se tjedna u Bruxellesu sastao s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća, Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i Johannesom Hahnom, povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU, te ih informirao o političkoj i gospodarskoj situaciji u BiH, izrazivši zahvalnost za njihovu kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH na njezinu putu prema EU. Čović je kazao kako će njegovo predstojeće razdoblje predsjedanja Predsjedništvom BiH biti posvećeno ispunjavanju obveza nužnih kako bi Bosna i Hercegovina najkasnije početkom iduće godine ostvarila status kandidata te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje u punopravno članstvo u Europskoj uniji. Potrebno je dinamizirati provedbe institucionalno-političkih i gospodarskih reformi kako bi se kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njezinu europskom putu. Čovićevi sugovornici slažu se s time da bezuvjetna opredijeljenost za europsku perspektivu BiH nema alternativu. U proteklom razdoblju pokazalo se da usporavanje europske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antieuropskih tendencija i utjecaja.
I tako dok jedni razgovaraju s Donaldom Tuskom, drugi bi radije s Rusijom, a treći s Turskom. Još se uvijek ozbiljno raspravlja o neozbiljnom prijedlogu ustroja države triju konstitutivnih naroda na građanskim načelima. Jedan je duhoviti kolega predložio hrvatskim čelnicima da podrže građanski prijedlog ustroja BiH jer bi sa svih strana stigli ultimatumi kako bh. Hrvatima treba odmah omogućiti političku jednakopravnost, da sami biraju svoje političke predstavnika, čak im dopustiti i treći entitet!
Možda ipak političko Sarajevo ima pravi odgovor na hrvatsko pitanje u BiH. Valjalo bi viđenije političke glave u Sarajevu pitati što bi Bošnjaci tražili kad bi bili znatna manjina u “svom” entitetu. Oni koji su u BiH još uvijek opijeni likom i (ne)djelom Josipa Broza baštine i onu njegovu: “Ta nećemo se držati zakona k’o pijani plota!”. Nadamo se da ta logika neće prevladati prema izmjenama Izbornog zakona, koje su predložile hrvatske stranke kako bi se onemogućilo to da bh. Hrvatima drugi biraju političke predstavnike, a usvojio Dom naroda Parlamenta BiH. Ta odluka u duhu je temeljnih demokratskih stečevina pa čudi što brojni bošnjački politički uglednici koji se kunu u demokraciju kažu kako ovo neće proći na Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Ta nije vrag da će demokratski dom opet rušiti temelje bh. kuće i tako političku jesen učiniti vrućom i od ovoga užarenog ljeta.
I dok Bosna i Hercegovina pokušava pobjeći od same sebe, bogati Arapi dolaze u BiH. Mnogi se pitaju zašto i kako bogati Arapi kupuju zemlju i kuće u BiH. Jedan bh. građanin je objasnio na svoj način:
- Šeici se u BiH osjećaju kao svoji sa svojima jer tko god kod nas ima 100 eura u džepu, pravi je šeik!
Kad razmišljamo o tome kojem će se BiH prikloniti carstvu, valja podsjetiti na razgovor (ne)ugodni s Fatom i gatarom. Djevojka Fata izlazila je i s Mujom i Hasom te ode kod gatare da joj prorekne ljubavnu sudbinu i upita je:
- Koji će od njih dvojice imati sreće i oženiti me?
Gatara okrenu fildžan, pogleda u talog kave i reče:
- Haso će imati sreće, a Mujo će te oženiti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?