05.01.2021. u 13:10

Već sutoni i zore prekrivaju to prvo jutro prvog dana nove, 2021. godine Gospodnje. Roditelji su pretrnula srca i duše lomili ruke. Majke su neutješno kukale. I onda se Hercegovina slila 3. siječnja 2021. godine u Posušje na Martića križ da bi zemlji predala tijela Mirele Rezo i Stjepana Jukića. Jecalo je nebo, zemlju je bol kidala.

Dan poslije, 4. siječnja kod crkve sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu sastalo se šest bijelih križeva. Križeva s imenima Mie Soldo, Stipe Romića, Ivana Miličevića, Stipe Pavkovića, Žane Pavković i Marije Pavković. I šest bijelih buketa ruža. Prelijepi i radosni osmijesi s njihovih slika, njihove zdrave oči što su budućnost na trepavicama nosile.

Na ukopu je, uz roditelje i obitelji, rekao bi čovjek, cijela Hercegovina. Otac biskup Petar predvodi sveto misno slavlje, a oni, umrli, anđeli Božji, slušaju s neba njegove riječi. Tu je i njihov krstitelj fra Šimun, župniku fra Marinku se kida srce. Spremao ih je i za prvu sv. pričest i za svetu krizmu. Oci provincijali Bosne Srebrene i Hercegovine fra Jozo i fra Miljenko.

Nikad u Rakitnu nije bilo toliko ljudi. I nikada ljudi u Rakitnu nisu bili tako tužni. Nisu se sramili jedan drugog zbog suza, uzdaha, jecaja. Odzvanjaju stihovi pjesme koja želi uliti snagu u svu tu tugu: “I ni jedan koji živi i vjeruje u mene neće umrijeti nikada”. Baš nikada. Toliko je ljubavi tu u crkvenom dvorištu, tu pod padinama Čvrsnice.

A kada je na koncu, na onom zadnjem ophodu prema vječnom počinku, zazvonilo zvono sv. Ivana, potekao je jecaj, gorak plač. “Čuj! U Rami se kukanje čuje i gorak plač: Rahela oplakuje sinove svoje i neće da se utješi za djecom, jer njih više nema.” Piše tako prorok Jeremija. (Jr 31,15) Zvono sv. Ivana breca tugu, a puk plače, i samo plače. Ljesovi teku svojoj vječnosti.

I onda su k Petrovića groblju krenuli Žana, Marija i Stipe Pavković. Silni ih uzdasi ispraćaju, jecaji vele riječ oproštaja. Ivankovića groblje čeka svoju djecu Ivana Miličevića i Stipu Romića. Groblje Stećci u Dupovcima svoju najdražu Miju Soldo. Mladost im tužna kliče: “Zbogom, naši najdraži!”

Suton je pao na Rakitno, na groblja. Svijeće s nebom razgovaraju. Pucketaju. Griju srce. Toče svoje voštane suze i za dragom djecom tuže.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije