19.09.2016. u 07:00

Bili su i prošli opći izbori u Lijepoj Našoj, a za manje od dva tjedna na redu su lokalni izbori u lijepoj BiH. Pa komu opanci, komu obojci. Ili malo modernije: com.opanci.com.obojci.ba. Izbore u Hrvatskoj u velikoj mjeri označili su mostovi i zidovi. I BiH je zemlja mostova i raznih zidova pa se može svašta očekivati, ali i tunela pa je onda moguće vidjeti i svjetlo na kraju tunela. Jedni citiraju Maka Dizdara:“Valja nama preko rijeke!”. Drugi citiraju Natali Dizdar:“Zamijenit ću te gorim namjerno”. A izbori bi trebali izabrati boljeg. Ali nije zgorega izabrati istog ako nema boljeg. Izbori su škola demokracije, ali i školski praznici demokracije. Osim za one koji su na popravnom iz povijesti i matematike.

Prije izbora valja se ponašati uljudno, negativna kampanja donosi više negative nego pozitive. Na prljave nedžentlmenske udarce valja uzvratiti čisto džentlmenski. A kad je u pitanju dama, što damskije. Kao što se u meksičkoj sapunici glavni akter treba lijepo odnositi prema sluškinji jer će se kad-tad ustanoviti da mu je ona - majka! Ćiro Blažević nije bio zadovoljan glasačima iz Bosne, jedni su jako zadovoljni glasačima iz Hercegovine i “ostatka” dijaspore, neki opet nisu. Jer tko će svima ugoditi. Pogotovo zbog toga što je demokracija kod Hrvata “napredovala” - ona znana “jedan Hrvat - dvije stranke” pretvorila se u “jedan Hrvat - tri stran(k)e”. Ako treba i više. Pa se nakon izbora puno toga briše. Na znanje i ravnanje. Neki traže utjehu u izreci: “Kad bi izbori mogli išta promijeniti, uopće se ne bi održavali!” Bilo kako bilo ili crno, drugog nam izbora nema.

BiH je po mnogo čemu jedinstvena, unatoč nejedinstvenosti po raznim razinama. Tako je i kad je o izborima riječ. Pa su tako pripadnici jednog naroda drugom birali predstavnike vlasti, što će se svakako morati ispraviti. U BiH se uporno umjesto krivih paragrafa ispravljaju - krive Drine!

Mnogo toga u BiH zove se krivim imenom, a još više toga različitoga nastoji se svesti pod zajednički nazivnik. Tako se Hercegovinu sve upornije zove Bosnom! Monica Bellucci otišla je i korak dalje pa je Hercegovinu nazivala - Srbijom! Popularna glumica svjetskog glasa i stasa, koja je u filma “Na mliječnom putu” redatelja Emira Nemanje Kusturice nakon snimanja scene na prekrasnim lokacijama u Hercegovini nahvalila ljepotu Srbije. Ne treba se čuditi ako Hercegovinu nazovu i Bugarskom. Ne bi bilo dobro da postane Grčka iako država u kojoj se Hercegovina nalazi po mnogo čemu podsjeća na obližnji Cipar. I Turska je tu negdje, a nije previše daleko ni Rusija koja je već na Krimu (jedni kažu da je to kriminalno, drugi da je legalno). Sve ovisno o snazi legija.

Prijetnje, strpnje, zvocanje i zveckanje nastavljaju se. No, politički dužnosnici uvjeravaju nas da su sve veći pozitivni pomaci u BiH. Nadamo se da neće biti kao u jednom razgovoru (ne)ugodnom:

- Ti i Fata ste, znači, ponovno skupa. Vidim vas kako zajedno cijepate drva - reče Haso Muji.

- Maj, jok, to smo dijelili namještaj - objasni Mujo.

Neki i dalje misle da se destabilizacijom drugih stabilizirati sebe, da će rušenjem trećih izgraditi svoje dvore, da će potkopavanjem temelja učvrstiti bh. dvokatnicu s neizrađenim potkrovljem. Trećeg stanara još uvijek drže u podrumu. BiH će se morati urediti na europski način ili neće biti blizu ni Europi, ni europskim fondovima. Financije BiH bile su zapale u krizu, a onda je ipak stigla nova financijska injekcija. Kakva će bit monetarna i fiskalna stabilnost BiH, najviše će zavisio o političkoj stabilnost. Samo da se s MFF-om i fondovima EU-a ne dogodi nešto slično nezgodnoj zgodi s novim blagajnikom jedne tvrtke.

- Ima li problema u vašoj firmi? - upitaše djelatnika jedne tvrtke.

- Tražimo novog blagajnika - odgovori.

- Pa jeste li prije mjesec dana primili novog blagajnika? - čude se.

- Pa njega i tražimo - objasni im djelatnik tvrtke.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?