Herc iskrice

Tronacionalna BiH iz dva dijela između Moskve, Ankare i Bruxellesa

frano vukoja
29.01.2018.
u 08:00

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu svašta se reklo, gotovo kao na internetskim forumima. Mudrovalo se na dugo i široko o globalnim izazovima, nadamo se da sve to neće opet najslabije lupiti po nosu. Donald Trump bio je prva zvijezda, a sjaj mu je pokušao umanjiti George Soros prema kojem su i Trump i Putin obični ološ. Soros bi sorio i vodeće društvene mreže jer nisu u njegovoj vlasti. Kao i bitcoin koji je još uvijek in. Jer on ne vlada s njim.

Politička situacija u svijetu sve se više usložnjava, a u kojem će smjeru (s)krenuti, nitko ne zna. Krhko je znanje i za najeminentnije futuriste. Francis Fukuyama prije četvrt stoljeća u svojoj je studiji “Kraj povijesti i posljednji čovjek” tvrdio kako je konačno stigao kraj povijesti, da će nakon hladnog rata na cijelom svijetu liberalna demokracija donijeti potpuni mir i blagostanje. No, ubrzo su ga neki novi povijesni događaji demantirali. A njegovu teoriju demontirao je Samuel P. Huntington studijom “Sukob civilizacija”. Netko treći mogao bi napisati studiju pod nazivom “Sukobi unutar istih civilizacija”.

Do raspada SSSR-a u svijetu postojala su dva bloka pa su se države i narodi svrstavali u jedan od ta dva bloka, ili bi bili svrstani u nesvrstane. Pa bi se neki ponašali kao Mujo u jednoj tučnjavi.

- On na mene šakom, a ja blok, on opet na mene šakom, a ja opet blok i tako nekoliko puta. Nestalo meni blokova pa ja ciglom – prepričava Mujo.

Vremena su se promijenila, ali i ljudi, a tek narodi i države. Da o državnicima i ne govorimo. Ne postoje više dva bloka, a i nesvrstani više nisu naročito svrstani, pa mnogi ne znaju kojem bi se priklonili carstvu. Pa tako Erdoğan, zapovjednik druge po veličini vojske NATO-a, odlazi u Kremlj tražiti od Rusa da ga podrže u napadu na Kurde. Parafrazirajući onu s brdovitog Balkana:

- Sjaši Kurta da uzjašem Kurda!

Balkan je na razmeđu triju civilizacija, pa se ne zna tko u balkanskoj krčmi pije i u ime čije ime, a tko plaća, tko koga časti, tko čašćenjem uzvraća. Neki u BiH umislili su da su netko kao Chuck Norris koji je vlasniku tvrtke dao otkaz! Mnogima se nikuda ne žuri, od svih statusa najdraži im je status quo, držeći do njega kao indijanski poglavica do svoje moći i svoje skvo. Ne žuri im se ni u EU ni u NATO, razmišljajući kao Mujo koji je s Hasom u rane jutarnje sate išao na posao i nabasao na novčanicu od 100 KM. Haso konstatira:

- Tko rano rani, dvije sreće grabi!

- Nije baš tako, ovaj što je izgubio sto maraka uranio je prije nas – ispravi ga Mujo.

Tronacionalna BiH iz dva dijela rastrzana je između Moskve, Ankare i Bruxellesa. Nadamo se da će shvatiti da pripada Europi i da neće izgubiti sve kredite kod EU-a i NATO-a. Te da u budućnosti za BiH neće vrijediti konstatacija jednog slabo plaćenog građanina:

- Kod nas je svaki kredit gotovinski, koji god digneš, gotov si!

Vijeće Europe usvojilo je Rezoluciju o BiH, po kojoj bi i Hrvati u BiH trebali biti jednakopravni. Koliko je ta rezolucija rezolutna, ovisi o tome koliko je bruxelleški tata jači od nekih bh. tata-mata od političkog zanata. A i vrapci na bh. granama znaju da se sve može riješiti izborom članova Predsjedništva u Parlamentu BiH i znatnim povećanjem postotka dignutih hrvatskih ruku u Domu naroda FBiH pri odlučivanju. Tako bi se riješio i predmet Sejdić-Finci. I mirna Bosna! A naročito Hercegovina! Izetbegović će razgovarati s Erdoğanom i Vučićem, a onda će se u Bruxelles u društvu s Čovićem i Ivanićem na razgovor s Jean Claude Junckerom, predsjednikom EK-a, o temi Izbornog zakona BiH. Odgovorni se više ne bi smjeli ponašati više nego neodgovorno. Dokle će neki zamjenjivati teze i antiteze, dokle će na batinu gledati kao na mrkvu i obratno, moraju jednom spustiti nos da bi vidjeli šumu. Zbog takvih se državi dvaju entiteta i triju etniciteta često dogodi kao Muji koji je kasno stigao doma, a na vratima ga sačekala Fata s oklagijom u ruci te ljutiti rekla:

- Ako mi je u ruci oklagija, to ne znači da je za večeru pita!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije