20.07.2020. u 10:31

Prije kratkog vremena javnost i politiku šokirala je vijest da BAT, vlasnik Tvornice duhana Rovinj, razmišlja o premještanju proizvodnje cigareta iz Hrvatske u neku drugu zemlju. Vlada je ostala u šoku, i premijer i ministar financija, pa je premijer u jeku kampanje osobno otišao na sastanak s upravom firme. I jasno je poručeno i nakon sastanka da vlasnik radi na evaluaciji proizvodnih lokacija, što je jasan znak da nije sigurno da će Hrvatska ostati BAT-ova proizvodna lokacija. Šok nije bez veze. Jer BAT godišnje u državni proračun uplati tri milijarde kuna. Jedan dio proračuna Kanfanara također ovisi o BAT-u. O BAT-u ovisi i mnogo radnih mjesta te domaći proizvođači duhana. Bio bi to ogroman udarac za Hrvatsku u cjelini.
Ali je smiješno da je Vlada u šoku, da premijer čudom gleda, ministar financija... Jer su iz BAT-a već dvije godine ranije javno upozoravali i nikome ništa. Štoviše, usred krize ove godine, Vlada je bez ikakvih razgovora dodatno dignula trošarine i tako dodatno poskupila posao i zakomplicirala cijelu priču. Vladi nije bila proizvodnja na prvome mjestu, nego punjenje proračuna, bez da razmišlja o rashodnoj strani koju treba drastično smanjiti. Prije dvije godine čelni čovjek BAT-a za jadransku regiju jasno je javno ustvrdio da bi „Vlada trebala raditi na stvaranju boljeg okruženja za poslovanje” te da “Hrvatska ima i visoku poreznu presiju na rad, na osobni dohodak, ali i na porez na dodanu vrijednost, na potrošnju”, dodavši: “U većini država, pogotovo onih konkurentnih Hrvatskoj, to nije slučaj – ili je visok porez na rad, a manji porez na potrošnju, ili je obratno.”
I što se promijenilo? Ništa! I nije samo BAT-ov čovjek taj koji je upozoravao Vladu. Mnogi poslovnjaci i ekonomisti upozoravaju godinama sve vlade, sve političare, sve na vlasti, što trebaju napraviti kako bi zadržali investicije i privukli nove. I onda se u cijelom nizu nečinjenja dogodi nova bomba – Meggle napušta Osijek i Hrvatsku! Vijest je opet teško sve šokirala, s time da je ovo i konačna odluka vlasnika. Samo što ta odluka nije donesena preko noći. Problemi su se očito gomilali, kako zbog loše investicijske klime u Hrvatskoj, tako i zbog teške situacije u mljekarstvu općenito, tako i zbog virusne pandemije. Tako će Meggle još pola godine proizvoditi u Hrvatskoj, a onda s njome nastavlja u Bihaću i Kragujevcu. Kako porazno za Hrvatsku!
I onda dodatni šok, kad je šef države dobio novinarsko pitanje za Meggleovo gašenje proizvodnje u Osijeku, hoće li i može li iskoristiti svoje ovlasti? Koje su to ovlasti predsjednika da utječe na odluke privatne firme? Majko moja, koje pitanje! Jedino je moguće pitanje što je Milanović kao premijer učinio da se poboljša poslovna klima kod nas? Što je uopće ijedna vlast učinila za privlačenje investicija? Zašto prozivati Nijemce zbog njihove poslovne odluke, a ne naše političare koji gotovo ništa ne mijenjaju u odnosu na gospodarstvo? Ljudi su mahom kivni sad na Meggle pa javno prijete da više neće kupovati Meggleove proizvode. A zašto tako nisu kivni na političare koji su među najodgovornijima za ovu situaciju? Zašto na njih ne rigaju vatru? Zašto godinama biraju političare koji ne čine gotovo ništa?
Pisao sam već da je vodeći jugoslavenski komunist Stipe Šuvar još 1989. godine javno rekao da treba pustiti da propadnu poduzeća koja nisu sposobna proizvoditi. On bi danas bio čisti libertarijanac, a osječki župan Anušić, koji sad javno riga vatru na Meggle, i ekipa njemu slična, i dalje imaju u glavi socijalističko upravljanje zemljom i privredom. Meggle je odlučio da u Hrvatskoj nije povoljna klima za proizvodnju. I nastavit će proizvodnju u BiH i Srbiji.
Da se ne zavaravamo, Meggle ne ide u dvije susjedne zemlje samo zato što je ondje jeftinija radna snaga. Investicije idu onamo gdje je povoljnija ukupna klima, gdje se potiče investiranje, gdje se na investitore gleda kao na “bogove”, a ne da su političari “bogovi” koji nam određuju tko će disati, a tko neće. Kod nas je većina političara umislila da su “bogovi” i da se svi drugi njima trebaju klanjati. Zato imamo to što imamo! Nazadovanje! Hrvatska će se, ako ovako nastavi Vlada vladati, naći u situaciji da će investicije iz nje sve više bježati, a ne dolaziti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?