kolumna

Tko ‘iskemija’ rješenje održive BiH, čeka ga Nobel za kemiju i mir!

Frano Vukoja
28.08.2017.
u 08:00

 Dugo, prevruće ljeto ne da se tako lako. Srušeni su temperaturni rekordi, Nives Celzijus i Sandra Afrika negdje su se skrile, vjerojatno ih je pomalo i sram afričkih Celzija, bez mirisa kiše na Balkanu. Ljetnu žegu nastoji nadmašiti usijano političko ozračje u BiH i okruženju. Klimatska jesen samo što nije počela, a politički analitičari najavljuju užarenu političku jesen. Na što na vatren način utječe i novi – hladni rat. A tu su i razni hibridni i slični ratovi. Pa tako gledamo kako pustinjska lisica svako malo posjeti pokoji kokošinjac u Europi, kako medo s Urala sve jače brunda, kako se oglasi grizli preko Velike bare, neuspješno glumeći lava, kralja životinja. U isto vrijeme vuk s Bospora zavija, azijski tigar mudro šuti, a razne hijene čekaju da na svoje dođu. U golemoj svjetskoj životinjskoj farmi svašta se događa, ne zna se tko pije, tko plaća. I dok traju prijepori oko toga jesu li Rusi umiješani u američke izbore, Erdogan se nastoji umiješati u njemačke pa poručuje Turcima u Njemačkoj da nipošto ne glasuju za Angelu Merkel i njezinu stranku. Svako malo vidimo i čujemo novi politički spin, a iza svega je - plin. Pa se više ne zna tko je sve i kako s kim. Sve podsjeti na onu nezgodnu zgodu između direktora tvrtke, njegova unuka i tajnice. Direktor jedne kompanije pozove tajnicu:“ Spremaj se, idemo na sedmodnevni službeni put u inozemstvo.” Kad je stigla doma, tajnica reče suprugu:“ Mužu, moram na službeni put na čitav tjedan, morat ćeš sam brinuti o sebi.” Muž potom nazove svoju ljubavnicu: “Moja supruga ide na službeni put čitav tjedan, čitavo to vrijeme možemo biti zajedno.” Ljubavnica reče učeniku kojemu daje instrukcije iz matematike:“Napravit ćemo stanku od sedam dana jer ću biti jako zauzeta.” Učenik je to s radošću prihvatio te reče svome djedu: “Dide moj dragi, čitav sljedeći tjedan neću imati instrukcije jer je nastavnica jako zauzeta pa možemo ići na pecanje.” Njegov djed, inače direktor tvrtke, ponovno zove tajnicu: “Došlo je do promjene plana, moj omiljeni unuk moli me da provedemo tjedan dana zajedno loveći ribe. Nema problema, na zajednički put ići ćemo drugom prigodom.”

Potom tajnica nazove svoga supruga: “Mužu, moj službeni put je odgođen.”

Njezin suprug odmah nazove svoju ljubavnicu:

- Oprosti, ženi je odgođen službeni put.

Ljubavnica nazove učenika:

- Ipak ćemo imati instrukcije.

Učenik potom nazove djeda: “Moj dide, ipak ću imati te proklete instrukcije, ništa od ribičije.” Na kraju balade, djed nazove tajnicu:”Ipak putujemo ovoga tjedna!”

Tako je to i s političkim relacijama u velikom svijetu, sa sve većim utjecajem na Balkan, posebno na BiH. Tko uspije “iskemijati” rješenje održive BiH, zaslužit će Nobela iz kemije. Ili barem Nobelovu nagradu za mir. I mirna Bosna (i Hercegovina). Pa i šire. U Banjoj Luci vjeruju da će se voditeljici Dnevnika neke sarajevske televiziji omaći nešto slično što se omaklo voditeljici Dnevnika beogradske televizije 17. veljače 2008. godine:

- Od današnjih vijesti izdvajamo Kosovo!

Pa u RS-u očekuju da se jedne večeri voditelju ili voditeljici Dnevnika sarajevske televizije omakne:

- Od današnjih vijesti izdvajamo Republiku Srpsku!

Bura oko Pelješkog mosta ne stišava se. U Sarajevu su uporni, treba minirati Pelješki most kako Europska unija ne bi spojila svoje Neumom razdvojene kopnene dijelove. Jednim udarcem žele srušiti sve mostove prema Europi. Kao da je netko izdao zapovijed:

- Prozor u svijet mora pasti! Drama oko BiH doživljava svoj zaplet. Previše odgovornih u BiH neodgovorno čeka rasplet iz grčka drame, očekuju deus ex machina. No, svjetskom scenom već dugo, dugo vlada bezdušna mašina koja bezdušno melje sve koji se zdušno ne bore za svoju samobitnost. Tri naroda u dva entiteta moraju pronaći minimum konsenzusa oko održive BiH i njezina puta u Europu. No, neki se ponašaju kao Mujo kad ga je Haso pitao zašto ovog ljeta nije išao na more.

- Ja se i Fata nikako nismo mogli dogovoriti. Ja htio 
u Makarsku, a ona navalila sa mnom – pojasni mu Mujo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije