07.11.2020. u 21:10

U trećem dijelu knjige proroka Malahije govori se o mješovitim ženidbama i rastavi. Prorok se pita ako je jedan Otac cijelog naroda koji ih je stvorio, zašto nemaju povjerenja jedni u druge. Juda je učinio sramotu. A ta sramota za njih se sastojala uzimanjem za supruge žene iz drugih naroda koji su častili svoja božanstva. Izraelci su u ta vremena kažnjavali takve izbacivanjem iz zajednice. Pitali su se zašto njihove žrtve nisu više drage Gospodinu. Žrtve njihove nisu se sviđale Gospodinu jer su kršili savez koji su sklopili na ženidbi. Otpuštali su svoje žene. Gospodin želi sačuvati brak. Ne dopušta rastavu. Poziva ih na početak kad je stvorio muško i žensko. Gospodin reče: “Poštuj, dakle, život svoj i ne budi nevjeran ženi svoje mladosti. Jer ja mrzim otpuštanje žena i onog koji nevjerom haljine svoje kalja! Poštujte, dakle, život svoj, ne budite nevjerni!” (Mal 2,16)

Dan Gospodnji tema je o kojoj se govori u četvrtom dijelu. Prorok ih poziva da ne dosađuju Gospodinu pitanjima. Govorili su kako oni koji čine zlo bolje prolaze i miliji su Gospodinu. Pitali su gdje je onda pravda ako zle Gospodin prati. Gospodin najavljuje kako će poslati svoga glasnika. Međutim, upozorava ih da promisle hoće li moći opstati pred njim jer će biti pravedan: “Doći ću k vama na sud i bit ću spreman svjedok protiv vračeva i preljubnika, protiv onih koji se lažno kunu, protiv onih koji zakidaju plaću radniku, udovici i siroti, protiv onih koji gaze pravo stranaca i mene se ne boje”.

Gospodin ih poziva da se vrate njemu. To je tema petog dijela knjige. Oni su se malo-pomalo mijenjali i napustili Gospodina. Darovi koje su trebali donositi pomalo su smanjivali. Otkidali su od desetine. Gospodin ih želi osloboditi pohlepe i straha. Želi da vjeruju u Savez i da će biti blagoslovljeni ako se budu držali propisa.

Šesti dio govori o slavlju pravednika na dan Gospodnji. Gospodin ne prihvaća prigovore: “Zaludu je Bogu služiti i kakva je korist što Njegove čuvamo propise i žalosni hodimo pred Jahvom nad vojskama. Odsad ćemo sretnim zvati oholice: napreduju oni koji zlo čine, i, premda Boga iskušavaju, izvuku se!” (Mal 3,16) Gospodin najavljuje dan kad će vidjeti kako oni koji čine zlo neće imati njegove naklonosti. Gospodin razlikuje pravednika od nepravednika i želi da njegov narod zna praviti razliku.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?