05.12.2015. u 07:00

Sveti Otac Franjo je bulom "Misericordiae vultus" ("Lice milosrđa") najavio izvanredni jubilej milosrđa - Svetu godinu milosrđa 11. travnja 2015., uoči druge vazmene nedjelje, odnosno nedjelje Božjega milosrđa. Svetu godinu milosrđa otvorit će Papa na svetkovinu bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije otvaranjem Svetih vrata na vatikanskoj bazilici u utorak, 8. prosinca 2015. Sveta godina milosrđa trajat će do svetkovine Krista Kralja, 20. studenoga 2016. Tada će se zatvoriti Sveta vrata.

Na treću nedjelju došašća otvorit će se Sveta vrata rimske katedrale, tj. bazilike svetoga Ivana Luteranskog. Zatim će se otvarati Sveta vrata drugih papinskih bazilika. Papa je odredio da se te iste nedjelje otvore vrata milosrđa u prvostolnicama i u crkvama od posebnog značenja. Mjesni ordinariji mogu odrediti za svoje biskupije u kojim će se crkvama i svetištima otvarati vrata milosrđa tijekom godine. Povod zašto je Papa izabrao datum 8. prosinca jest i pedeseta obljetnica završetka Drugog ekumenskog vatikanskog koncila. To je za Svetog Oca početak novog tijeka povijesti Crkve.

Papa započinje bulu "Misericordiae vultus" ("Lice milosrđa") riječima: "Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist. Otajstvo kršćanske vjere kao da je sažeto u tim riječima. Milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta". (MV1). Za papu Franju milosrđe je "izvor radosti, vedrine i mira" i "uvjet našega spasenja" (MV2). Želi da mi vjernici u ovoj godini, a onda i uvijek, svjedočimo snažnije i plodonosnije Božje milosrđe. Papa nas poziva da u Svetoj godini milosrđa pođemo na hodočašće i prođemo kroz Sveta vrata u Rimu ili nekom drugom mjestu gdje će se ona otvoriti. Zatim, živa mi je želja da kršćanski narod tijekom jubileja razmišlja o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa.

Tjelesna djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromašna odjenuti, putnika primiti, bolesna i utamničenika pohoditi, zarobljenike i prognanike (izbjeglice) pomagati i mrtva pokopati. Duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grešnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti.

Ova Sveta godina milosrđa je velika prigoda za naš duhovni hod, rast i sazrijevanje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?