24.12.2020. u 10:55

Prosinac je stigao brzinom svjetlosti - nismo se ni okrenuli a do kraja ove kaotične i u svemu potpuno drugačije godine je ostalo je još malo. Kao i svake do sada, bez obzira na sve mjere socijalne distance i opreza, čeka nas period hrane i pića koji neminovno sve nas „ugroze“ kada se radi o fizičkoj spremi. Ako ništa- uvijek završimo s kojom kilom više. I dok svima onima koji se trude dobiti malo na težini to neće pasti tako teško, postoje i oni koji muku muče sa suprotnim problemom i njima je ovaj period itekako kritičan.

Kao da tijekom godine nije dovoljno teško oduprijeti se nezdravoj hrani, izlascima, slasticama, fast foodu - blagdansko vrijeme sve to pojača za sto posto! Pandemiji možemo zahvaliti što raznoraznih božićnih domjenaka neće biti( ili će ih biti u puno manjoj mjeri) pa smo s te strane barem sigurni. Ali i dalje će nas sa blagdanskih stolova vrebati raznorazni specijaliteti a vježbanje nam neće biti ni na kraj pameti. Kako minimalizirati negativan efekt blagdana? 

Prvo i najbitnije- imajte na umu kako svakome, pa tako i svima koji vježbaju i paze na prehranu, treba predah i restart. Ako se ostatak godine, tristo šezdeset dana, držite svog zdravog i raznovrsnog plana prehrane, tih nekoliko dana vam može samo pomoći da se u glavi resetirate, „počastite“ svoje tijelo i lakše se vratite na stare puteve. Nemojte se ograničavati i ljutiti sami na sebe radi kojeg kolača ili tanjura sarme više. Imate ostalih jedanaest mjeseci da budete „poslušni“ i odgovorni što se tiče svog menija. Uzmite si slobodno par dana predaha i uživajte u svoj divnoj hrani. Ako nam je ikada to trebalo- to je ove godine. 

Naravno, nemojte da se tih par dana pretvori u par tjedana jer onda smo već u problemu. Kao što nam ponavljaju već mjesecima- budite odgovorni, kako prema svom i tuđem zdravlju, tako i prema svom fitness putu. Budite jaki u glavi i unaprijed si posložite kako će to biti par dana pauze i to je to. Isto to vrijedi i za vježbanje. Nitko neće nazadovati radi nekoliko dana pauze ali nakon toga se vratite još jači. 

Napravite dobru pripremu- ako je potrebno prije pauze pojačajte malo intenzitet- ako ništa drugo osjećat će te se spremniji za pauzu i imat će te osjećaj kako ste ju itekako zaslužili. Nemojte pretjerivati- priuštite si sve što vas privlači od hrane ali imajte mjeru. Pretjerivanje, kako u hrani tako i u piću, nikada nije dobro niti će vam biti gušt. Imajte mjeru u svemu. Složite si plan za „poslije“. Pri tome mislim imajte jasne ciljeve što će te i kako nakon ove blagdanske pauze. Plan treninga i prehrane,  ciljeve koje želite postići, rokove kojih će te se držati. Planiranje je pola posla! 

Držite se ovih savjeta i vjerujte mi kako će te „prebroditi“ ove blagdane bez većih problema - dapače, jedva će te čekati vratiti se vježbanju i zdravoj prehrani a u glavi ćete biti jači i spremniji nego ikada!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?