Kolumna

Potpuno je neupitno da je puno toga u BiH i oko nje više nego – upitno!

19.06.2017.
u 07:00

Hrvatska i Slovenija uselile su se u EU kuću, a Slovenka Melanija čak i u Bijelu kuću. A ostale zemlje koje su pripadale bivšoj jugoslavenskoj kući još se nisu nanovo skućile kako dolikuje. Nadamo se da nakon Jugoslavije neće krenuti u pravcu zemlje Nedođije. Iako su neke duboko zabrazdile, gotovo zaglavile. Pokazuje se kako se i bez glave može zaglaviti. A još više glavinjati.

Svašta se priča, a još više toga prešućuje. Govori se i o mogućem stvaranju Balkanije, čedu bivše Jugoslavije. Bez Hrvatske i Slovenije. Ali s Albanijom. A još je Alija Izetbegović govorio kako nema Jugoslavije bez Hrvata. No neki koji se kunu u Aliju htjeli bi BiH, malu Jugu, bez Hrvata. Još uvijek smatraju da bh. Hrvatima drugi trebaju birati političke predstavnike. Dok u Srbiji Hrvaticu biraju za predsjednicu tamošnje Vlade. Nek’ se znade, na znanje i ravnanje.

Polako curi vrijeme za promjene Izbornog zakona, a ljeti vrijeme brže leti kako bi uteklo u što deblju hladovinu. Prijedloge izmjena Izbornog zakona, što ih je ponudio Hrvatski narodni sabor, nije donio “sabur” bošnjačkoj političkoj eliti i vladajućoj sviti. Kritiziraju prijedlog HNS-a, a ne nude nikakvo suvislo rješenje ni za ljetno osvježene, a kamoli za trajno rješenje. Problem je u tome što u BiH postoje mnogi koji za svako rješenje imaju – problem! I mirna Bosna. Pitaju se samo kako riješiti tu Hercegovinu.

Postavlja se i pitanje: Ima li nade za nomade na brdovitom Balkanu? I kako sa stranputica Balkan usmjeriti i pravcu Europe? Nadamo se da se europski put Balkana u Europu neće pretvoriti u bajku “Snježana i sedam patuljaka”, ili u ovdašnjoj humornoj inačici “Habiba i sedam gariba”.

Evo Donald Trump najavljuje dolazak u Poljsku na forum o inicijativi “Tri mora”. Nadamo se da za zemlje Balkana inicijativa “Tri mora” neće postati noćna mora. I da ih neće pomesti neki geostrateški tsunami, izazvan tektonskim poremećajima Novog svjetskog poretka bez povratka. BiH ima izlaz na jedno od ta tri mora, a hoće li imati ulaz u projekt “Tri mora”, pitanje je SAD i EU. Ali i Rusija i Turska hoće da ih se nešto u svezi toga pita. Nadamo se da će projekt “Tri mora” morati uključiti i BiH, da Europa i SAD neće biti isključivi prema svom daytonskom čedu. I da će se ponašati čedno.

Na prostoru Balkana, posebno BiH, izmjenjuju se centripetalne i centrifugalne sile. A bude i pokoja “sila nečista”, što bi rekao Matan iz Raosovih i Vrdoljakovih “Prosjaka i sinova”. Mnogi u BiH i šire opijeni su nekim neeuropskim ideološkim i civilizacijskim napitcima. No, to bi, ne samo njih, već čitavu BiH i šire moglo skupo stajati. Egzotični napitci znaju biti preskupi. Kao u slučaju kad je Mujo negdje na Jadranu bjesomučno trusio neke skupe koktele pa kad mu se počelo vrtjeti u glavi, upita konobara:

- Imaš li nešto što će me otrijezniti?

- Imam, račun – uzvrati konobar.

Iz Europe poručuju trima stranama u BiH kako valja zaboraviti rane prošlosti i kako se valja okrenuti europskoj budućnosti. Onda uslijedi odgovor: Možemo oprostiti, a zaboraviti nipošto. Povijesno pamćenje najveća je prepreka ponavljanju ružne strane povijesti. Tako je jednog prognanika pokušao tješiti prijatelj koji je bio na strani progonitelja. Prognanik mu uzvrati:

- Nisam ja Gabi Novak da pamtim samo sretne dane!

A da o zlopamtilima i ne govorimo. Rekosmo da se svašta priča, a još više prešućuje. Tako se opet govori i o mogućem Daytonu 2. Dok neki mogući Dayton 2 smatraju nemogućim. Mnogi u BiH, oko nje i šire o novom bh. braku razmišljaju poput starog seoskog mudrijaša kad ga je unuk pitao kakvu je ženu najpametnije oženiti, a stari lav ga pouči:

- Nikako ne ženi djevojku, jer da valja, već bi se udala. Nemoj ni udovicu, ako je sahranila jednog muža, sahranit će i tebe. Nego oženi udatu ženu, ako je valjala njemu, valjat će i tebi!

Kako stvari stoje, stoji jedan zakučasti zaključak: Potpuno je neupitno da je puno toga u BiH i oko nje više nego – upitno! Neozbiljno stanje na Balkanu i govore o prekrajanju granica. Nadamo se da s tim neće biti kao onda kad su dva brata igrali na balote protiv drugog dvojca pa je Mate mjerio udaljenost boća od bulina. Brat mu viknu:

- Brate Mate, miri dok ne bude naše! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?