24.12.2022. u 08:52

Iako se očekivalo da će se odlasci smanjiti zbog pandemije, pa zatim i rata u Ukrajini, koji je Njemačku itekako destabilizirao, kao i cijelu Europu, to se nije dogodilo

Među događajima koji su kontinuitet proteklih desetak godina sigurno je iseljavanje iz BiH. Kad god mislimo da više nema tko otići, statistika nas neumoljivo vrati u stvarnost. U proteklih deset godina iz ove zemlje otišlo je oko pola milijuna ljudi. Iako se očekivalo da će se odlasci smanjiti zbog pandemije, pa zatim i rata u Ukrajini, koji je Njemačku itekako destabilizirao, kao i cijelu Europu, to se nije dogodilo. BiH napuštaju svi koji mogu. Koliko je riječ o trendu, a koliko o stvarnoj potrebi.

Život vani

Prema riječima analitičara, ima i jednoga i drugoga. Mnogi se žele okušati u "obećanoj zemlji", a privlačne su i Irska, Švicarska, Amerika... Stranci traže stručnu radnu snagu i najradije bi "usisali" sve, od medicinskih djelatnika, njegovatelja do građevinskih radnika svih vrsta. Kada pričamo s onima koji su ovu zemlju zamijenili Zapadom, čujemo razne priče, ali jedno je nedvojbeno - nigdje se ne živi kao ovdje. Pritom se misli na ispijanje kava, druženja nakon posla, sportsku rekreaciju i slično. Vani je toga mnogo manje, osobito ako ste se našli u sredini u kojoj nema mnogo žitelja s Balkana. Iako oni koji su odlučili otići i zaraditi nešto tvrde da im to i odgovara. Uz osnovni posao, pronađu i dodatni te tako uspiju osigurati da im ostane nešto novca sa strane, pa da se pošalje rodbini i prijateljima u domovinu. Naravno, nije više lako ni slati iznose kolike su prije slali iz dijaspore jer je cijena najma stana u Njemačkoj u samo godini dana porasla od 5 do 10 posto. Naravno, inflacija je dovela do rasta cijena prehrambenih proizvoda, tako da je i ta stavka skuplja nego ranije. A tek režije. Sugovornici ističu kako je manji problem poskupljenje od straha da bi mogli potpuno ostati bez grijanja, a to je onda katastrofa svjetskih razmjera. Međutim, Njemačka je tvrd orah, bori se protiv svih vrsta krize i neumorno "usisava" radnike, među ostalima, i iz BiH. Čovjek koji kritički progovara o tome je povjesničar i politolog dr. sc. Tado Jurić. - Mladi čovjek se neće vratiti nakon što provede nekoliko godina u Njemačkoj, nauči jezik, djeca mu krenu u školu... U ovoj priči ulogu je odigrao licemjerni stav EU-a - njegove su riječi. Također, on progovara i o jednom drugom fenomenu, a to je doseljavanje stranaca na ove prostore.

Velike migracije

- Međunarodne migracije ne događaju se slučajno i nisu interesno neutralne, nego se proizvode i nisu slučajan društveni fenomen. Velika pokretanja stanovništva prema Europi i dalje su realna opasnost i to će tako ostati cijelo dvadeset i prvo stoljeće. Naime, danas se demografskom politikom osvajaju prostori. Izbjegavaju se ratovi, ali se stanovništvom kontroliraju pojedini prostori. Kroz migracije se osvaja prostor novim načinima, a zamjene teritorija i stanovništva nisu nepoznate u ljudskoj povijesti. Štoviše, UN ih smatra jednim od triju prihvatljivih načina za rješavanje sukoba, ali i kao rješenje za pitanje depopulacije (UN, 2000.) - istaknuo je. Tijekom ove godine protezala se i priča o dolasku radnika iz Nepala u Konjic. Zbog nedostatka kadra jedan privatnik ih je uvezao 12, a u BiH su i 22 radnika iz Bangladeša. Naravno, tržište je otvoreno, radnici koji znaju raditi uvijek su dobrodošli, međutim, teško je vjerovati da u BiH nema mladih koji bi naučili raditi i okušali se u građevinskom ili nekom drugom poslu. Ali, onda dolazimo do druge strane medalje, a to je cijena radne snage. Logično je da neće netko iz Njemačke, Švicarske ili Irske, gdje se mi iseljavamo, doći u BiH, nego će doći radnici iz siromašnih zemalja koji su jeftina radna snaga. Problem poslodavaca i dalje je taj što ih dobar dio, čast iznimkama, želi "besplatno" prisiliti ljude da rade, a to se tijekom godina pokazalo lošim jer se upravo zbog takvog razmišljanja i iseljava. S druge pak strane, nije lako ni poslodavcima s obzirom na namete koje moraju plaćati državi. Sve je to sustav spojenih posuda koji jednom mora profunkcionirati da se iseljavanje zaustavi i da, umjesto o odlascima iz BiH, čitamo i pišemo o dolascima onih koji su u proteklom desetljeću zamijenili ove prostore stranima.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?