Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Odakle, međutim, dolaze djeca za posvajanje?

06. svibnja 2021. u 14:49 0 komentara 82 prikaza

Točno pet godina nakon što su se Mladen Kožić i Ivo Šegota javili u lokalni Centar za socijalnu skrb i zatražili da posvoje dijete, Upravni sud presudio je u njihovu korist: mogu biti posvojitelji jer bi inače bili diskriminirani.

To što su istospolni životni partneri, a ne žena i muž u braku, nije valjani zakonski razlog da se ne udovolji njihovoj želji za roditeljstvom. Ta pobjeda na Upravnom sudu velika je pobjeda ljevice – a da je ljevica posrijedi, vidimo po tome što se raspravlja o raspodjeli, a ne o proizvodnji. Svi zakoni socijalističke Jugoslavije odnosili su se na raspodjelu dohotka, i doveli su raspodjelu do savršenstva; nažalost, previdjeli su da se prvo neki dohodak mora stvoriti, i zato je država propala. Odakle, međutim, dolaze djeca za posvajanje?

Njih još uvijek proizvode staromodne i prezrene biološke obitelji. No te su obitelji bačene na smetlište povijesti, a zamjenjuju ih modernije, dugine obitelji. Staromodna obitelj više se ne smatra samorazumljivim mjestom za rađanje i odgoj djece – dapače, obitelj se uopće više ne povezuje s prokreacijom, nego je važna samo ljubav.

Zbog toga u Hrvatskoj imamo Obiteljski zakon, ali nemamo uopće definiciju obitelji. Stara definicija, da je to sveza majki i očeva, utemeljena na zajedničkoj djeci, izbrisana je iz pravnih propisa, a nitko još nema petlje staviti neku novu definiciju. U pravnom vakuumu, doduše, možemo se koristiti odredbama Istanbulske konvencije, ali ondje je obitelj opisana sasvim neodređeno, kao skup proizvoljnog broja pojedinaca koji žive pod istim krovom. Suvremenoj neodređenosti oko definiranja obitelji sukladna je i neodređenost o tome odakle dolaze djeca – kao i iščuđavanje zašto ih nema.

Nije uopće slučajno da se vijest o udomiteljstvu za životne partnere poklopila s viješću da Vlada počinje izrađivati Strategiju demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2031. – koja će biti neuspješna kao i svih pet prethodnih državnih planova za demografsku obnovu. Za rađanje vrijedi isto što i za socijalizam: nikad država ne može nadoknaditi privatnu inicijativu. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.