Herce-iskrice

Od učiteljice života ništa ne naučiše mučitelji suživota!

Frano Vukoja
13.11.2017.
u 07:30

Brojni su bh. političari govorili kako će se zalagati za to da BiH bude nešto kao prosperitetna Švicarska, a kasnije su djelovali u smjeru stvaranje male Jugoslavije.

Živimo u svijetu u kojem imamo ovo što imamo. A puno toga nemamo, a trebali bismo imati. Najvećim dijelom rezultat je to činjenice da su najpametniji puni sumnji, a najgluplji prepuni samopouzdanja. Najpametnijima se ona Descartesova “Cogito, ergo sum (Mislim, dakle jesam)” produžava i glasi: “Cogito, ergo sumnjam!”. Najgluplji u puno toga ne sumnjaju, a najmanje u svoju pamet. I u uspjeh svojih “mudrih” ideja. A do sada u povijesti ljudskog roda pametniji su popuštali i dopuštali nedopustivo. Pa jesmo tu gdje jesmo.

Sve se to na poseban način zrcali na brdovitom Balkanu, razmeđu svjetova, gdje se su bile instalirale dvije Jugoslavije. Ona druga, komunistička, proizvodila je više neprijatelje nego roba široke potrošnje i znalo se da će se poslije Tita njegova država moći zvati po njemu - Titanic! I seoske babe znale su govoriti tadašnjim vlastodršcima: “Lako vam je dok je Tito živ”. Juga se raspala, a već govore i o mogućoj trećoj. Njezini zagovornici previše su inspirirani filmskim serijalom “Nemoguća misija”, a možda je na njihovu ideju utjecalo identificiranje s glavnim likovima filmske komedije “Glup i gluplji”.

Nevjerojatno je to da u Bosni i Hercegovini postoje moćne političke snage koje daytonsku BiH nastoje pretvoriti u Jugoslaviju u malom. Umjesto da se država triju konstitutivnih naroda uredi onako kako su uređene moderne višenacionalne države. Brojne su značajnije bh. političke strukture nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine uvjeravale svoje birače kako će se zalagati za to da BiH bude nešto kao prosperitetna Švicarska, a kasnije su djelovale u smjeru stvaranja male Jugoslavije. Od učiteljice života ništa ne naučiše bh. mučitelji suživota! BiH doživljava najveću krizu od Daytonskog sporazuma, političko ozračje sliči onom s početka 90-ih godina prošloga stoljeća. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, kazao je kako bi ova kriza mogla kliziti prema propasti BiH ako ne dođe do reformi, uključujući izmjene Izbornog zakona, pozivajući se i na izjavu britanskog Doma lordova koji su jasno rekli da BiH bez promjena Izbornog zakona ide u smjeru propadajuće države. Ljubić očekuje da će na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH ovoga tjedna biti prihvaćen HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, ranije utvrđenoga od nacionalno koncipiranoga Doma naroda, dodavši da bi, ako se to ne dogodi, bilo besmisleno ići na izbore 2018. godine. No, neki domaći “lordovi” ignoriraju presude Ustavnog suda BiH, držeći se one Titove da prizna samo sud svoje partije, ali i one njegove: “Ta nećemo se držati zakona k’o pijani plota!”. Izbori se mogu raspisati i održati, ali ne bi se mogla uspostaviti nova izvršna vlast, izabrati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, Vlada FBiH te Parlamentarna skupština BiH. I visoki predstavnik Valentin Inzko u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a upozorio je na taj problem.

I vrapci na granama i strehama dviju škola pod jednim krovom znaju da se bez izmjena Izbornog zakona neće moći uspostaviti nova vlast. BiH se mora urediti na europski način jer samo takva može u Europu. Nije vrag da će se pokušati prošvercati kao vozač kombija na granici. Carinik ga upita:

- Što imate prijaviti?

- Ja uglavnom preko granice vozim anti-bebi pilule.

Kad je carinik otvorio kombi, imao je što vidjeti i viknu:

- Kakve anti-bebi pilule, kombi je pun nekih trudnih žena!

- Oprostite, oprostite, danas vozimo reklamacije - “objasni” mu vozač kombija.

Zbog političke krize u BiH i dalje su na čekanju kapitalni projekti. Pa sve podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Muje i njegova papagaja. U vrijeme velikih vrućina prošloga ljeta Mujo svoga papagaja stavi u hladnjak da se malo ohladi i ode u birtiju gdje se zapije s jaranima. Kad je konačno stigao doma, otvori hladnjak i ugleda papagaja po kojem se već hvatao led. Mujo mu se obrati nježnim glasom:

- Koga to moje oči glede?

- Pingvina, mamlaze jedan - odbrusi papagaj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?