Oboljeli Trump dokaz je vlastitog neuspjeha u borbi protiv korone

trump
Reuters/PIXSELL
03.10.2020. u 08:09

Zabrinutost, osjećaj nesigurnosti u vezi s tijekom predsjedničke kampanje, ali i jasan, gotovo zajedljiv stav “rekli smo ti”, sve se to moglo iščitati jučer u američkim medijima nakon što je predsjednik Donald Trump objavio vijest da on i prva dama Melanija imaju koronavirus.

Trump je jučer pokazivao blage simptome, nalik na prehladu, otkrio je New York Times (NYT). “Večeras, prva dama i ja testirani smo i pozitivni smo na COVID-19. Odmah počinjemo četrnaestodnevnu izolaciju i proces oporavka. Uspjet ćemo zajedno“, napisao je Trump na Twitteru samo nekoliko sati nakon što je rekao da ide u karantenu jer je njegova savjetnica Hope Hicks nakon testiranja bila pozitivna.

Melania ima manje rizika

S obzirom na to da je riječ o teškoj bolesti, postane li ona simptomatska, te da je do izbora 3. studenoga ostalo samo mjesec dana, Trump se našao u novim velikim problemima. Još u četvrtak, prije nego što je saznao da mu savjetnica ima virus, rekao da je “kraj pandemije blizu”. Trump ima 74 godina te višak kilograma, što su zasigurno otegotne okolnosti za bolest. Prema američkom Centru za kontrolu bolesti, ljudi u dobi od 65 do 74 godine imaju čak 90 puta veći rizik smrti od onih u 20-ima (80% umrlih u SAD-u bilo je starije od 65). Lider SAD-a ima 110 kilograma te je blago pretio, prema službenim mjerenjima.

Njegov liječnik Sean Conley rekao je da je na posljednjem sistematskom pregledu ustanovljeno da je predsjednik “vrlo dobra zdravlja”, ali ima blago povišen tlak, no nema problema s bubrezima, dijabetesom ili nekom drugom bolesti zbog koje bi bio među onima s višim rizikom. Melania Trump, kao 50-godišnjakinja dobra zdravstvenog stanja, ima mnogo manje rizika. Trump je već uzimao koristiti hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, za koji su neki rekli da pomaže oboljelima od koronavirusa. Trump svakodnevno za zaštitu krvnih žila, kako kaže, pije po jedan aspirin.

Isto je tako predsjednik više puta umanjivao štetnost COVID-19, što je i priznao novinaru Bobu Woodwardu, kako bi smanjio paniku. Na debati je svom protukandidatu Joeu Bidenu rekao da, iako nije protiv maski, demokrat “nosi masku kad god ga vidimo, i to najveću masku koju ćete vidjeti”. Postoji mogućnost da bi predsjednik Trump, ako se bude osjećao jako loše, mogao privremeno predati ovlasti potpredsjedniku Mikeu Penceu. To su već napravila dvojica predsjednika: Ronald Reagan uoči operacije potpisao je 1985. pismo kojim je ovlasti prenio na Georgea Busha starijeg.

Bush mlađi pak to je napravio u dva navrata, 2002. i 2007., oba puta prije kolonoskopije, kada je predao ovlasti na Dicka Cheneya. U ta tri slučaja riječ je bila o nekoliko sati. Kad bi Trump ovlastio Pencea da privremeno preuzme njegove dužnosti, vratiti natrag mogao bi ih odmah nakon što pisanim putem objavi da ih je spreman ponovno obnašati. Isto tako, postoji i ustavna odredba u kojoj bi se predsjednika moglo lišiti svih ovlasti ako bi njegova vlada procijenila da nije sposoban obavljati svoje dužnosti, no ona dosad nije nikada aktivirana. Pence, inače tradicionalniji republikanski političar u odnosu na predsjednika, jučer je objavio da je negativan na koronavirus nakon testiranja te je isto tako poželio predsjedniku brz oporavak.

Ugrožena kampanja

Trumpov pozitivan test na koronavirus ima i jedan kratkoročni utjecaj: onaj na predsjedničku kampanju. Neki su već zaključili da će mu poremetiti planove za posljednje dane utrke prije izbora koji su već 3. studenoga, odnosno za mjesec dana,te da će staviti fokus na pandemiju, što je Trump htio izbjeći. Od ranog travnja većina Amerikanaca smatra da je Trumpova reakcija na pandemiju bila slaba. Prema posljednjim istraživanjima, 57 posto građana SAD-a smatra da je reakcija bila loša, a 40 posto da je bila dobra. Sjedinjene Države premašile su jučer brojku od 7,5 milijuna zaraženih koronavirusom, od kojih je umrlo gotovo 213.000.

– Teško je zamisliti da ovo neće prekinuti sve njegove nade za reizbor – rekao je NYT-u Rob Stutzman, konzultant koji obično radi za Trumpovu Republikansku stranku. Demokratski pak istraživač Geoff Garin govori da je Trump sada postao “dokaz svog vlastitog neuspjeha vođenja borbe protiv koronavirusa”.

Trump je posljednjih mjeseci nastavio održavati velike predizborne skupove koji će, dok ne ozdravi, morati biti zaustavljeni, ali će se o opasnostima širenja virusa govoriti i nakon što više ne bude biti zaražen, a što bi mu moglo otežati objašnjavanje nužnosti održavanja tih skupova. Nijedan američki predsjednik dosad nije bio ozbiljno bolestan ovako blizu svog reizbora. Ronald Reagan 1981. ranjen je iz pištolja neposredno nakon izbora, dok je Dwight Eisenhower imao srčani udar, ali više od godinu dana prije izbora. Od španjolske gripe vjerojatno je obolio Woodrow Wilson neposredno nakon Prvoga svjetskog rata.

Isto tako je više političkih lidera u svijetu bilo zaraženo koronavirusom: među njima su i britanski premijer Boris Johnson i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koje analitičari inače uspoređuju s Trumpom te ističu da su loše reagirali na pandemiju. Bolest je, kako je rekao, prehodao i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je najdalje otišao u ismijavanju COVID-19. Američkom predsjedniku niz je svjetskih čelnika poželio brz oporavak, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina te Britanca Johnsona. Dobre želje uputio mu je i Biden. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?