15.02.2014. u 10:22

U petak, 7. veljače obilježena 69. obljetnica ubojstva 66 franjevaca u Š. Brijegu

Obilježena je 69. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca svetom misom zadušnicom u Širokom Brijegu u petak, 7. veljače 2014. Svetu misu zadušnicu predvodio je provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Jučer, 14. veljače 2014., u crkvi sv. Petra i Pavla u 18 sati slavili smo svetu misu u spomen na pobijene fratre u Mostaru 1945., te za stradale vjernike Mostara i okolice koji su pali kao žrtve u II. svjetskom ratu, poraću i u Domovinskom ratu!

U srijedu, 14. veljače 1945. partizani su ušli u Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru oko 14 sati. Fratre su smjestili u blagovalište. Časnici OZNE-a su došli u samostan oko 18 sati te prozvali između nazočnih fratara: provincijala dr. fra Leona Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu, fra Bernardina Smoljana, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara. Svezali su ih žicom, mučki ubili i ubacili u Neretvu, negdje oko Čekrka.

Dr. fra Leon Petrović je prvi hercegovačkih franjevac koji je postigao doktorat iz znanosti! Fra Grgo Vasilj bijaše veliki „Samaritanac“. Fra Jozo Bencun bio je potpuno odan Bogu svojim pozivom. Fra Rafo bijaše posebno uzor vojnicima obnašajući službu vojnog kapelana.

Fra Bernardin je podigao sa župljanima župe Međugorje visoki betonski križ na brdu Križevac 1933. Fra Kažimir bijaše borac za Božju istinu i ljudska prava. Najmlađi smrtno stradali fratar te kobne srijede bio je pjesnik fra Nenad Pehar, koji se odlikovao iznimnom dobrotom. Tijela im nikada nisu pronađena.

Što je bio cilj mučenja i ubijanja franjevaca u Širokom Brijegu, Mostaru, Ljubuškom, Kočerinu i drugim mjestima u Hercegovini i šire? Veliki ruski književnik Aleksandar Solženjicin kaže da čistka u njegovoj domovini nije birala nasumice, nego je bila usmjerena na ljude s istaknutim moralnim i duhovnim karakteristikama. Komunistička čistka i u Hercegovini nije bila nasumice, nego je usmjerena na fratra, svećenike i druge hrvatske velikane duha jer su htjeli tako ubiti duh jednog naroda, te vjeru i Crkvu!

Što smo mi naučili iz toga? Naučili smo kako mi ljudi možemo biti okrutni, ali i, kako kaže Kushner, o sposobnosti ljudskog duha da pobjedi okrutnost, oprosti i živi!

Blaženi papa Ivan Pavao II. je rekao: “Potrebno je, da mjesne crkve učine sve, da se ne propuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?