Herc iskrice

Nitko nema toliku moć da ljudima dobre volje ukrade Božić!

Frano Vukoja
24.12.2017.
u 07:00

Božić donosi mir ljudima dobre volje. I valja se moliti za zlovoljnike koji se s mirom ne mire. Vjerujemo da će božićno svjetlo rastjerati tamu koja se nadvila nad svijetom, da će pomoći nadvladati programirani kaos što su ga instalirali programeri neoliberalizma i korporatizma. Čiji bi rezultat lako i brzo bez Božje providnosti mogao postati kataklizma. Božić je blagdan nade u bolji i pravedniji svijet, svečanost mira i ljubavi. Pa se nadamo u nova božićna primirja i u oružanim i u hibridnim ratovima koji vrve na sve strane. Nitko na svijetu tom nema toliku moć da ljudima dobre volje ukrade Božić!

Što bezbožnici svih boja to pokušavaju na sve načine. Nadamo se da će takvima božićno svjetlo prosvijetliti pamet, pročistiti srce i dušu. Vremena se mijenjaju, događa se puno toga što je nekada bilo i nezamislivo. Evo, mnogi su ostali zapanjeni nakon što su srbijanski mediji objavili da je Josip Broz Tito od javnosti skrivao to da je bio - vjernik! Posebno slijednici Brozove “doktrine” po kojoj valja priznavati samo sud njihove partije. U HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” Dragan Ćović kazao je kako je BiH moguća i u entiteta tri. A onda je iz Sarajeva krenula paljba iz svih unitarističkih i hegemonističkih oružja. Naravno da Čovićeve riječi o mogućih četiri, pet ili šest federalnih jedinica i ne spominju. BiH kao jedinstveni entitet Republici Srpskoj, Srbiji i Rusiji nije ni na kraj pameti, a pokazalo se da je kao dvoentitetska država nemoguća misija. No, moguća je kao država sastavljena od tri, četiri ili više federalnih ili drugih jedinica, samo je u dva entiteta i više nego nemoguća misija. Na dva entiteta može biti samo - rastavljena. Politička povijest uči nas da se dvoentitetske države u pravilu raspadaju, ali nekima je jako stalo do toga da dvoentitetska BiH bude ona iznimka koja potvrđuje pravilo. Kad su osnovne matematičke operacije u pitanju, puno toga u BiH nalikuje na “matematiku” malog Ivice koji je iz matematike “nanizao” pet jedinica, pa je upitao oca:

- Tata, dobije li se jednak rezultat ako jedan pomnožimo s pet kao kad pet pomnožimo s jedan?

- Jest, sine, dobije se isti rezultat - objasni mu otac.

- E, onda ja imam peticu iz matematike - “izračuna” Ivica. Sarajevski unitaristi traže brisanje prefiksa “hrvatski” u nazivima javnih poduzeća na području hrvatsko-bošnjačkog entiteta. Nadamo se da nakon toga neće tražiti i to da se zabrani naziv “hrvatski” za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Da neće prevladati “logika” da su Hrvati u BiH obični Bošnjaci, doduše katoličke vjere. Kao što tvrde neki vrli “znanstvenici” u zemljici Bosni (u koju “znanstveno” ubrajaju i Hercegovinu). Žučljivi zagovornici građanskog ustroja višenacionalne BiH podsjećaju nas na chucknorrisovski vic:

- Chuck Norris sam pjeva u klapi!

U rješenje kvadrature bh. trokuta uključuju se Europska pučka stranka. Joseph Daul, prvi čovjek europskih pučana, koji predvodi najsnažniju političku grupaciju u EU, pozvao je čelnike bh. političkih stranaka,

pridruženih članica EPP-a, koji su ujedno i članovi Predsjedništva BiH, na sastanak u Bruxellesu kako bi posredovao oko izmjena Izbornoga zakona da bi se sljedeće godine nesmetano mogli održati izbori u BiH te uspostaviti legalna i legitimna vlast. Nadamo se da će konačno svi u BiH shvatiti da pridjev “pučki” dolazi od imenice “puk”, a ne - “puč”!

Vjerujemo da će se u 2018. godini ipak puno toga promijeniti nabolje. Ovakva BiH je kao trostruko podvojena ličnost. Ona prva strana ide k Europi, druga se okreće prema istoku, a treća namiguje na jugoistočnu stranu. Jedni se uzdaju u tetku iz Bruxellesa i ujaka Sama iz Washingtona, drugi u baćušku s Urala, treći u daidžu s Bospora. Nadamo se da na kraju neće biti kao s Mujom koji svoju ljubavnu priču kazuje Hasi:

- Da bih zadivio svoju djevojku, pohvalim joj se kako imam bogata strica.

- I što se dogodilo? - znatiželjan je Haso.

- Ma, ništa, normala. Sad je moja cura moja strina - objasni mu Mujo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?