05.01.2024. u 13:21

Stigla je nova, 2024. - prijestupna, olimpijska i izborna godina. Izborni listići lokalnih izbora bit će lakmus-papiri globalnog političkog stanja u BiH. Valja napraviti inventuru za 2023. i početi realizirati planove za 2024. godinu. Jedan građanin je ujutro 1. siječnja ove godine kazao:

- Sjećam se 2023. godine kao da je jučer bila!

Pucalo se za Novu godinu na sve strane. Prskalica je bilo mnogo manje nego prethodnih godina. Možda i zbog toga što se prethodnih godina previše toga – uprskalo. Pa valja popraviti što se popraviti dade. Mnogo toga iz prošle godine bit će preneseno u novu iako bi bilo bolje da mnogo toga nepovoljnoga od lani ostane u prošlosti. Nikome u BiH neće biti dobro ako država i dalje bude nefunkcionalna, s teškim utegom političkih prijepora, nacionalnih podjela, gospodarskog zaostajanja, socijalne i svake druge nesigurnosti. No, valja reći da se prošle godine događalo ponešto što je za svaku pohvalu, kao što je relativno brzo došlo do uspostave vlasti na državnoj i federalnoj razini zahvaljujući dogovoru stranaka HNS-a BiH na čelu s HDZ-om i “trojke” (SDP, NIP i NS). Za pohvaliti je napredak na europskom putu. BiH je s Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom dobila kandidacijski status za pristup u EU. Ali da bi otvorila pristupne pregovore, mora usvojiti niz konkretnih zakona. Pred BiH je žuto svjetlo na semaforu za otvaranje pregovora na proljeće s EU-om, a nada se zelenom. Vjerujemo da neke zemlje EU-a neće umjesto semafora instalirati – kružni tok za BiH. Kameni spoticanja na europskom putu BiH mogli bi biti zakon o sudovima i problemi vezani uz državnu imovinu. No, valjda je svima u EU kristalno jasno od kolike je važnosti pristup BiH europskoj obitelji u kontekstu događanja u Ukrajini i sukoba između Izraela i Palestine. Ujak Sam preko Velike bare i stara dama Europa valjda znaju što medo s hladnog Urala smjera u smjeru približavanja toplom moru. Političke strukture u BiH moraju biti svjesne činjenice da je Zapad najbolja obrana, da je BiH geografski u Europi, da zajedničko europsko tržište daje velike benefite bh. gospodarstvu, da europski fondovi imaju najzdravije gospodarske injekcije, da je NATO-ov kišobran ipak najsigurnije sklonište. Daljnje odugovlačenje s približavanjem BiH Europskoj uniji može pogodovati euroskepticizmu, stvaranju novih podjela, ratnih prijetnji, novih strahova i valova iseljavanja… Hrvatska se bezbroj puta pokazala kao najvjerodostojniji zagovornik europskog puta BiH, stoga je neshvatljivo ponašanje pojedinih bh. političkih struktura spram Zagreba, osvjedočenog prijatelja daytonske BiH. Vlada RH čvrsto se zalaže za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i legitimno političko predstavljanje, a posebno je zaslužna za to da je u dokumentu “Strateški kompas”, ključnom dokumentu EU-a za vanjsku politiku, uvrštena referencija o konstitutivnim narodima u BiH.

Prošla godina pamtit će se po uhićenju nekih nedodirljivih, sudskom procesu protiv Dodika, novim osobama na američkoj “crnoj listi”, političkim napadima na visokog predstavnika i veleposlanika SAD-a od Dodika i SDA, sve glasnijim najavama (ne)mogućeg odcjepljenja RS-a, čije političke strukture imaju konsenzus oko toga da državna imovina pripada entitetima. Mnogo toga u BiH u ovoj godini ovisit će i o onoj znanoj – mrkva ili batina! Od EU-a, naravno. Ponešto u vezi s tim podsjeti nas na razgovor (ne)ugodni između Djeda Mraza i klinca. Djed Mraz reče:

- Tko je to meni bio dobar i slušao sve što mama kaže?!

- Moj tata – odgovori klinac.

Nadamo se da put triju naroda BiH u Europu neće sličiti nezgodnoj zgodi između tri mostarske liske bez vozne karte i konduktera. Sjele tri mostarske liske bez voznih karata u vlak u Čapljini kako bi se besplatno dovezle do Mostara. Kondukter im se obrati:

- Vozne karte na pregled!

- Nemamo vozne karte – rekoše uglas.

- A dokle putujete? – ljutito upita kondukter.

- Do Sarajeva – rekoše.

- Kakvo Sarajevo, kakvi bakrači, letite vi meni iz vlaka u Mostaru – ljutito im reče kondukter.

U novu, 2024. godinu ušlo se s mnoštvom želja i nadanja. Svi su svima zaželjeli više sreće. No, valja se prisjetiti one stare: “Mlado lito, svakomu si sito, Vodokršće (Tri kralja ili Bogojavljenje, 6. siječnja) kako komu dođe!” Čulo se i ovo između Muje i Fate:

- Za tri godine Nova godina pada petkom – rekao je Mujo.

- Sreća da nije petak 13. – uzvratila je Fata.

Pravoslavci u BiH nemaju ništa protiv da petkom 13. (siječnja) čekaju pravoslavnu Novu godinu. Inače, u siječnju u RS-u slave se pravoslavni božićni blagdani (Božić pada 7. siječnja), Dan Republike Srpske (9. siječnja), a padne i pokoja slava. Pa u manjem entitetu vole reći:

- Lako je doći do slave, teško je od slave doći do kuće!

Muslimani će slaviti dva Bajrama, hidžretsku Novu godinu i još ponešto. Naravno, jedni će slaviti Dan državnosti BiH, drugi neće. Mnogo toga ovisit će o zbivanju u okružju i svijetu. U BiH se grade prometnice za Europu, a valjalo bi požuriti s “asfaltiranjem” puta u europsku budućnost. Kako će i koga poslužiti sreća u novoj, 2024. godini, ostaje za vidjeti. Fata je otišla kod gatare i upitala je:

- Imam dva frajera, Muju i Hasu. Tko će od njih dvojice imati više sreće i oženiti me?

- Više sreće imat će Haso, oženit će te Mujo – izgata Fati gatara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?