Herc iskrice

Kakva Europska unija, kakav NATO, njima je ovo - zlatarevo zlato!

Frano Vukoja
11.09.2017.
u 09:00

Mnogi su već zaboravili velike ljetne vrućine. Možda zato jer su bile – nezapamćene. Ali će se zato dugo pamtiti vruća politička jesen. I globalna i lokalna. Kao da nadolazeće nedaće od onih bivših žele biti veće. Znaju li onda odgovorni na ovom svijetu da se sreća sastoji od izbjegavanja nesreća. No, nesretnici koji su pukom srećom ili glupošću svijeta i svjetine zavladali svijetom i vijekom rade samo na svojoj sreći. I, naravno, tuđoj nesreći. Bilo bi i gore da nije one: Ničija ne svijetli do zore!

Nepravde na Zemljinoj kori uvijek su vodile pokori. Pa se nekad nebo pobuni, a nekad Zemljina utroba uzbuni. Onda zaprijete uragani, poplave, potresi i drugi udesi. Da podsjete i silnike i krvnike kako je slabašna njihova sila, kako su besmislena njihova zlodjela. Kako su nuklearne i hidrogenske glave obične petarde spram snage Zemlje, prvenstveno Božjeg i čovječjeg planeta. A “Planet majmuna“ samo je film. No, nekima je još uvijek stalo biti zvijezda toga filma pa se snimaju nastavci.

Uragan Irma u Americi podsjeti na vic iz vremena uragana Katrine, kada se postavljalo pitanje:

- Zašto razorni uragani nose ženska imena?

- Zato što dođu topli i nježni, a onda ostaneš i bez kuće i bez auta – uslijedio je odgovor muških šovinista.

Puno toga na ovom bijelom svijetu započne toplo i nježno, a završi više nego grubo. Više u Europi nego u Americi, barem u posljednja dva stoljeća. A posebno na brdovitom Balkanu na kojem je sve posebno. Jer se nalazi na razmeđu civilizacija. Previše su se dugo problemi na razmeđu civilizacija rješavali na necivilizirani način. Krajnje je vrijeme da se prijepori na granicama civilizacija počnu rješavati civilizacijski. A u BiH posebno i osobito. U kojoj su dva konstitutivna naroda konstitutivna u praksi, a treći u teoriji.

Pa je ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za Večernji list kazao kako je Rusija zabrinuta za status Hrvata u Bosni i Hercegovini. Što ti je slavenska duša. A tko ima imalo duše trebao bi biti zabrinut za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. U kojoj dva naroda imaju po entitet u kojem su golema većina pa po postojećem Izbornom zakonu mogu trećemu birati političke predstavnike. Bošnjačka politička elita i pripadajuća svita neće ni da čuju o izmjenama Izbornog zakona jer bi tako propao njihov unitaristički projekt. Unatoč presudi Ustavnog suda BiH. No, oni vjeruju sudu svojih partija i kompartija te se zaplotnjački ne žele držati zakona k’o pijani plota. U tome se drže Broza i njegovih sličnih nebuloza. Sustavno se miješaju u ono što je ustavno. K’o pijani plota drže se postojećeg stanja i stajanja u mjestu. Jer im samo status quo održava politički status. Kakva Europa, kakav NATO, njima je ovo zlatarevo zlato. Umjesto zakona Bosne i Hercegovine drže se Murphijeva zakona: “Što prije zaostaneš, imat ćeš više vremena za nadoknađivanje!“

I dalje uporno okreću pilu naopako. Ne znajući da tako mogu otpiliti granu na kojoj sjede i tako trosnuti na pod. I dalje zamjenjuju teze i antiteze, uvjereni da će tako doći do bh. sinteze. Služe se logikom Muje koji je nastradao od Fate kad se u sitne sate vratio doma. Ujutro je uz kavu pričao Hasi:

- Do noćas nisam znao da je kava agresivnija od rakije.

- Ma, nemoguće – čudi se Haso

- Ja sinoć u birtiji popio pet-šest rakija, a Fata kod kuće od muke popila četiri kave. Kad sam iza ponoći doš’o kući, nemaš pojma koliko je bila agresivna –pojasni mu Mujo.

Samo da se s ovom i ovakvom Bosnom i Hercegovinom na putu za Europsku uniju i NATO ne dogodi kao s pijanim Mujom i trijeznim konobarom u jednom kafiću. Pijani Mujo uđe u taj kafić, a trijezni konobar izbaci ga van. Mujo nakon nekoliko minuta ponovo uđe u isti kafić, a isti konobar ponovo ga izbaci van i tako nekoliko puta. Pijani Mujo bio je uporan, a konobar još uporniji. Kad ga je konobar još jednom izbacio van, pijani Mujo ga upita:

- Ima li ijedna birtija u gradu u kojoj ti ne radiš?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?