22.08.2014. u 09:35

Da je kolovoz ljetni mjesec te da će se živa u termometru popeti do tridesetog stupnja Celzijeve ljestvice, znali su “oci školstva” i kada su pravili nastavni kalendar

Ne sjećam se baš nijednog kolovoza u kojem se nije govorilo o odgađanju početka nastave. Ove godine, kao i mnogo puta ranije, razlog su velike vrućine. Kada je to kolovoz bio bez vrućina, posebice u Hercegovini? Pa, moglo bi se reći, jedino ove godine. Baš ove godine su temperature u inače vrućem Mostaru nešto niže od prosjeka. Možda bi priličnije bilo da se navede razlog zbog velikih oborina i dosta svježeg zraka.

Da je kolovoz ljetni mjesec te da će se živa u termometru popeti do tridesetog stupnja Celzijeve ljestvice, znali su “oci školstva” i kada su pravili nastavni kalendar. Je li se još u lipnju znalo da će u kolovozu biti vruće, te uskladiti školski kalendar s vremenom ako je samo to u pitanju.

I prošle godine se tražila odgoda početka u nekim županijama, pa i HNŽ-u, a razlog je bio neosigurana sredstva za prijevoz učenika te ostali meterijalni troškovi. Bilo je i drugih razloga, a sve za “dobrobit djece”. Znam da se jedne godine govorilo kako bi početak nastave trebalo odgoditi zbog toga što nisu tiskani udžbenici. Nekada je razlog bio nedovršena školska zgrada, doduše, tada se nastava odgađala samo u pojedinim dijelovima. Kao da se sve ovo nije znalo još u proljeće kada je završavala prošla školska godina.

I na zimu će, vjerojatno, biti razloga za odgađanje početka drugog polugodišta, vjerojatno zbog niskih temperatura. Ako slučajno padne pet centimetara snijega, slijedi opet odgoda, zbog skliskog puta, možda i nesnosne kiše.

A nastavu će vjerojatno trebati nadoknađivati u rano proljeće. I tada će vjerojatno “prižeći zvizdan” i djeca neće moći sjediti u učionicama od nesnosnih vrućina. A fond sati i radnih dana? Pa znanost nije zec i neće “uteći”, bit će vremena i za učenje. Pa komu je škola danas potrebna, a tek znanje?

Početak nastavne godine planiran je za prvi tjedan u rujnu, odnosno prvi ponedjeljak. Dakle, to nije nešto što se ne bi smjelo mijenjati, ali zato bi trebao zaista “debeo” i stvarni razlog. Što je najvažnije, trebalo bi o tome znati već na završetku prošle školske godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?