22.09.2016. u 07:00

Kada Europska zajednica nije uspjela zaustaviti rat i raspad bivše Jugoslavije jer su, uz ostalo, bila neuvjerljiva njihova obećanja glede financijske i druge potpore i približavanja toj zajednici (današnja Europska unija), uslijedili su mirovni pregovori za eventualno izbjegavanje rata u Bosni i Hercegovini. Pa je onda predložen Cutileirov plan s priznanjem BiH, ali i njezinim preustrojem u tri republike. Nije se uspjelo ni to. Dogodio se rat, brutalna krvoprolića. Rat za teritorij, rat protiv susjeda, prijatelja, rat - svatko protiv svakoga. Svakome tko je makar proveo jedan dan u toj nesretnoj zemlji danas se ledi krv u žilama od pomisli na tu nesreću. A kamoli od repriza. Dapače, većini naroda koja se nije obogatila i koja ne živi od politike huškanja, prijetnji, prijevara kao modus vivendi, prijetnje oružjem izgledaju suludo. A upravo i jesu takvi likovi koji posljednjih dana igraju na vrlo opasnu kartu - nacionalnog ponosa. Jedna vojnička doktrina, doduše i ona je propala, govorila je bolje je stotinu godina pregovarati nego jedan dan ratovati, ne prevladava u glavama ljudi koji su upravo zahvaljujući ispiranja mozga i došli do pozicija na kojima se nalaze. Bivši propali oficir JNA, špijun zloglasne vojne službe KOS-a, i nasljednik stranke kojoj je na čelu bio Slobodan Milošević osobe su koje ispaljuju ove zapaljive projektile. U normalnim zemljama takve dvije ograničene osobe bi se već našle u zatvoru ili barem ušutkane od javnosti, no u BiH i regiji to se ne događa.

Dapače, svi su više-manje u rovovima vlastite šutnje na njihove bolesne istupe. Ponajprije je to slučaj s aktualnim političkim elitama. I to zabrinjava. Nasuprot svemu tome i tom svojevrsnom nadmetanju na sajmu budala, pojavljuje se ponovno perspektiva i EU. Uloge nisu iste kao 90-ih godina prošlog stoljeća. Mi smo u puno lošijem položaju. Otvaranje perspektive za članstvo u Uniji jedini je racionalni odgovor na sve ludilo u koje sve nas vraćaju apsolutni gubitnici. Ili će marginalci i ovoga puta uspjeti kao i prije 25 godina - postati glavni protagonisti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije