26.04.2020. u 10:34

Određivanje datuma parlamentarnih izbora u Hrvatskoj nije moralno pitanje. Premda sada neki oporbeni lideri misle da bi, kada bi HDZ Andreja Plenkovića u ovoj koronasituaciji namjerno malo uranio s izborima pa ih održao u ljeto, a ne u jesen, to bila nemoralna odluka. Kaj god, to bi bila praktična odluka i nju bi na isti način poduzeo i Bernardić, kao i vođa seljaka Beljak, da su u takvoj prilici. S obzirom na to da su se sada svi Hrvati stisnuli oko aktualne Vlade, pa je to čak dovelo do neočekivano visokog osobnog Plenkovićeva, ali i stranačkog rejtinga, potpuno je logično i prirodno da se Plenković i HDZ u tim uvjetima odluče za što ranije parlamentarne izbore. Kada je još prije samo dva mjeseca voda išla na mlin Bernardiću i Beljaku, nisi mogao živjeti od njihovih zahtjeva za raspuštanje Vlade i Sabora i raspisivanje prijevremenih izbora, a sada se sjetiše morala. To je kao da protivnik od Barcelone traže da ne igra Messi jer, zaboga, dat će gol!

Od stava oporbe ovdje će, naravno, biti važniji stavovi epidemiologa, koji sada mogu potvrditi da Hrvatska ulazi u nekakvu fazu olakšanja, premda nas stalno upozoravaju na oprez kako se ne bismo vratili na početak priče. Mnoge druge države jednako procjenjuju da bismo mogli računati na ljetno primirje. S druge strane njemački virolozi već plaše Austrijance kako je realno očekivati drugo poluvrijeme, nažalost već u zimu. E sad, ako ćemo se kockati s takvim predviđanjima, razlog više da se na parlamentarne izbore krene što prije, ne riskirajući pandemijsku neizvjesnost potkraj godine. Oporba sumnja da će se izbori održavati u regularnim uvjetima u slučaju da i dalje budu vrijedila ograničenja kretanja po cijeloj Hrvatskoj. Ovdje su im u mislima situacije kad će oni u autobusima krenuti po Hrvatskoj održavati predizborne skupove, jer žele punu slobodu kretanja. Bude li, dakle, nekih ograničenja u kretanju i tijekom ljeta, onda će ona, naravno, vrijediti kako za oporbu tako i za HDZ, čiji predizborni autobusi i mitinzi neće biti povlašteni. Osim toga, treba imati više povjerenja u online propagandu jer se u ovoj krizi pokazalo da se putem interneta, društvenih mreža i TV ekrana političari mogu probiti u baš svaki dom. Treba vjerovati, dakle, da bi digitalizacija mogla pomoći bude li kakvih fizičkih ograničenja tijekom izbora. Malo bi veći problem pak predstavljao sam čin glasanja budu li epidemiolozi i dalje inzistirali na socijalnoj distanci, ali i to je čisto tehničko pitanje. Navika čekanja u razmaku koju smo stekli u ovih mjesec i pol stojeći na ulazima u dućane može se primijeniti i na biračka mjesta, a ustreba li, izbori se mogu i vremenski produljiti za još dan.

Ljetni izborni termin može pak predstavljati i rizik za HDZ ako se pogorša epidemiološka situacija, što onda Plenkoviću može i štetiti. No vjerojatno je to povoljniji rizik nego čekati jesen i zimu za koje se već zna da će biti tugaljive i financijski neizvjesnije jer su mogući veliki rezovi plaća i gašenja firmi. Realizira li se pak Plenkovićev dogovor sa Slovencima, Austrijancima, Nijemcima, Česima, Mađarima, Slovacima i ipak odškrine sada zaključana vrata hrvatskom turizmu, to bi, naravno, opet bio njemu vjetar u leđa. Sa stajališta interesa države u krizi, najpotrebnije je da izborna pobjeda, čija god bila, bude dovoljna ili skoro dovoljna za formiranje jako stabilne vlade. Najgore bi bilo kada bi, nakon izbora, nastala višemjesečna natezanja oko formiranja klimave Vlade koja ne bi mogla suvereno broditi krizom. Premda neki najavljuju koaliranje s političkom opcijom Milana Bandića, Plenković i HDZ bi, žele li pobjedu, trebali učiniti upravo suprotno. Koliko brzo rastu Plenkovićeve dionice na političkoj burzi, toliko se brzo ruši vrijednost Bandićevih političkih dionica. Glavni grad države je u kaotičnom stanju, a Bandić u sljedećim mjesecima neće moći isplaćivati pune plaće za 15-ak tisuća svojih djelatnika, ako ih uopće bude mogao isplaćivati. Ostao je bez novca, a Holdingu fali gotovo tri milijarde kuna i sasvim je jasno da do tog novca bez uplitanja države neće moći doći. Kada u Saboru prođe Zakon o obnovi Zagreba te kada se raspusti Sabor, Plenkovićevu HDZ-u političko savezništvo s Bandićem bit će samo uteg. Učini li Vlada ono što treba, dakle preuzme na sebe organizaciju i ritam obnove infrastrukture grada, desecima tisuća očajnih Zagrepčana obeća da će imati novi krov nad glavom, a oni joj povjeruju, to bi osiguralo jaču pobjedu HDZ-u. Zagrebačke tri ili četiri izborne jedinice uvijek donose prevagu i određuju izbornog pobjednika.

Politički epidemiolozi, dakle, zaključili bi da Plenković pod hitno mora povećati socijalnu distancu prema Bandiću, koji je već u karanteni.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?