14.12.2015. u 06:00

Primiču se Božić i Nova godina, valja se veseliti i proslaviti, prosinac je vrijeme darivanja, ali i svođenja računa, inventure stanja i poravnanja, planiranja za sljedeću godinu. U BiH je u tijeku ove godine učinjeno puno toga, ali dosta toga nije, a trebalo je. Pa će se morati dogodine. Tako se očekuje da će BiH već u siječnju predati zahtjev za članstvo u EU. Brojne europske zemlje podržavaju BiH u podnošenju zahtjeva za članstvu u europskoj obitelji, a na svom europskom putu pod rukom nosi Reformsku agendu i Mehanizam koordinacije. Visoki dužnosnici EU-a i SAD-a na konferenciji u Europskom parlamentu, koju su organizirali hrvatski europarlamentarci, razgovarali su s političkim predstavnicima BiH o budućnosti zemlje 20 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Svi su se složili oko toga kako je BiH ove godine postigla pomak zahvaljujući novom, posebnom putu koji je EU otvorio za nju. No, pomoćnik državnog tajnika SAD-a Brian Yee Hoyt upozorio je kako treba učiti na pogreškama iz prošlosti jer raniji reformski sporazumi vezani uz BiH nisu provedeni te naglasio kako je potreban plan, ambiciozniji od postojeće Reformske agende, s ciljevima koje treba poduzeti do kampanje za sljedeće izbore. Istaknuo je i to da ne treba nužno uzmicati čak ni pred ustavnim reformama jer je BiH potrebna djelotvorna izvršna vlast i ako to zahtjeva promjenu Ustava, onda to ne treba izbjegavati. Dragan Čović je u ovim izjavama vidio priliku za ostvarenje jednakopravnosti triju konstitutivni naroda u BiH. To se može ostvariti i kroz treći entitet, ali i kroz četiri federalne jedinice, od kojih će jedna biti s dominantnom hrvatskom većinom. Čović dodaje kako pitanje novog Izbornog zakona mora biti završeno u sljedeća dva mjeseca. Stranke su počele izradu novog Izbornog zakona. Čović je razgovarao i s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom NATO-a, o trasiranju puta BiH u smjeru te euroatlantske asocijacije.
No, dok sa Zapada sve umiljatije namiguju, neki s istočne i jugoistočne strane ljubomorno poprijeko gledaju. Valja imati u vidu i činjenicu da novi hladni rat zvecka starim oružjem, moguća su razna zahladnjenja odnosa i nove oborine pa bi BiH valjalo što prije pod skute EU i NATO-ov kišobran. Puno toga u društvenim relacijama na balkanskom razmeđu civilizacija sliči nezgodnoj crnohumornoj zgodi s Mujom, Hasom i Suljom kad su se pijani vraćali iz balkanske krčme. Mujo je vozio, Haso je sjedio na desnom prednjem sjedalu, a Suljo na stražnjem sjedalu Mujina auta. Mujo je automobilom pravio “osmice” sve u šesnaest pa se Sulji na stražnjem sjedalu Mujina auta počelo povraćati. Mujo zaustavi vozilo kako bi Suljo mogao izići vani malo na zrak, ali od pijanstva sjedne na rub ceste.
- Moramo Sulju nekako ponovno smjestiti u auto - reče Mujo.
- Ali kako ćemo se ovako pijani mi moći vratiti u auto? - uzvrati Haso.
- Hajde, Haso, budi drug i nekako ga smjesti na stražnji sic ili u gepek - uporan je Mujo.
Haso iziđe iz automobila, malo teturajući otvori prtljažnik i ubrzo ga zatvori, a potom sjede na staro mjesto. Krenuše s automobilom dalje praveći ponovno “osmice” sve u šesnaest, a Mujo upita:
- Jesi li ugodno smjestio Sulju u gepek?
- Jok ja - odgovori Haso.
- A zašto si onda otvarao gepek? - čudi se Mujo.
- Radi trokuta - objasni mu Haso.
U tom trenutku naiđoše na neku gostionicu pored ceste.
- Evo birtije, ajmo na kavu - predloži Mujo.
- A što ti je sad to? - upita Haso.
- To ti je ono od čega te boli glava ako je ne popiješ - objasni mu Haso.
Kad su popili kavu, misli im se razbistriše, a centri za ravnotežu počeše funkcionirati pa se vratiše po Sulju. Smjeste ga na stražnje sjedalo Mujina auta, zaboraviše trokut i krenuše dalje. Mnogo toga u BiH i oko nje više je nego kristalno jasno, ali neki nastoje loviti u mutnom. Kao da su svi ostali budale. A pametni više nemaju gdje popustiti. No, jedan bh. građanin citira onu: - Pametan piše, a budala pamti.
- Je, ali kad pametan izgubi papir, pita budalu - uzvrati drugi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?