25.01.2023. u 16:32

Povod za ovaj tekst dala mi je posebna gesta velikog gospodarstvenika i znanstvenika dr. sc. Cirila Zovke, koji je kupio 30 likovnih djela umjetnika fra Perice Vidića, učinjena kao dar za prodaju, čijim bi se utrškom potpomoglo financiranje Hrvatskog leksikografskog instituta BiH i njegove projekte, o čemu je već pisano u ovoj tiskovini.

Poslovni čovjek i uspjeh

Naime, nakon što smo primili dar, zamolio sam akademika Josipa Muselimovića da mi pomogne oko prodaje darovanih slika. Nakon nekoliko dana javio mi je da je njegov prijatelj dr. sc. Ciril Zovko, inače vlasnik velikog poslovnog kompleksa Importanne centra i Importanne galerije u Zagrebu te pet velikih hotela u Dubrovniku, odlučio odjednom kupiti svih 30 slika po ponuđenoj cijeni. Nakon što smo završili svu kompliciranu administrativnu proceduru izvoza zahvaljujući špediterskoj kući Interagent iz Mostara, dostavio sam ih u Dubrovnik. Iznos je odmah plaćen. Nikada u životu nisam tako jednostavno i bez ikakvih uvjeta završio tako relativno vrijedan posao.

Tada sam počeo razmišljati o njemu i uopće poslovnjacima, o njihovu načinu razmišljanja i donošenja odluka. O velikim poslovnim ljudima iz javnih medija doznajemo samo po lošim vijestima, aferama ili kaznenim aktivnostima za razne malverzacije u državnim tijelima. Gotovo sa strahom ili bez odjeka u javnosti govori se o njihovu pozitivnom životu, poslovnim potezima, uspjesima, životnim putovima i poteškoćama s kojima se susreću. Stoga veliki broj ostaje samozatajan i okružen samo prijateljima te članovima obitelji i žive gotovo kao izopćenici iz društva, a ne oni koji svojom kreativnošću, financijskim ulaganjima uglavnom čine motor razvoja. Među one samozatajne i bez aferaških atributa, čini se, ubraja se i dr. sc. Ciril Zovko. Moglo bi se zaključiti da javni mediji, tiskovine, elektronički portali gotovo pa njeguju negativistički stav javnosti prema tim ljudima o kojima ovisi proračun države, ukupna društvena struktura, razvoj, nove ideje, poslovnost i pozitivan odnos prema sredini gdje djeluju. Blago rečeno, još uvijek se nismo naviknuli da se, po logici svjetske uljudbe od kad je svijeta i vijeka, društvo i država razvijaju zahvaljujući postojanju takvih ljudi ne samo kao nositelja kreativnih ideja nego i financijskih mogućnosti. Naravno, njihova financijska moć mora biti utemeljena na zakonskoj podlozi i obvezama koje moraju podmirivati u ukupnom reproduktivnom lancu od radnika do države.

Podsjetimo da se u njegovu vlasništvu nalaze Importanne centar i Importanne galerija s više od 60.000 m2 zatvorenog poslovnog prostora u središtu Zagreba - od Željezničkog do Autobusnog kolodvora - te pet hotela u Dubrovniku s upisanih pet zvjezdica hotelijerske kvalifikacije, koji raspolažu s oko 1200 ležajeva opremljenih po najvećim standardima turističkih sadržaja u svijetu.

Pogledajmo izvode iz natuknice o njemu u četvrtom svesku u pripremi Hrvatske enciklopedije BiH: "Zovko, Ćiril - Ciril, dr. sc. poslovnog menadžmenta (Vinjani - Posušje, 9. 12. 1944). Srednju elektrotehničku školu završio u Mostaru, a potom emigrirao u Kanadu (1965). U Torontu je završio elektrotehnički fakultet te magistrirao i doktorirao poslovni menadžment. Započinje i uspješno razvija privatni biznis, prvotno u oblasti elektrotehnike, a kasnije u oblasti građevinarstva. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća s obitelji se vratio u Zagreb. U Zagrebu je investirao u dva kapitalna objekta - Importanne centar (prvi takav u ovom dijelu Europe) i Importanne galeriju, a u Dubrovniku u turistički kompleks Importanne Hotels & Resorts pet hotela najviše kategorije. Za ostvarene poslovne rezultate, kao i za doprinos Kanade i Republike Hrvatske dobio je brojne nagrade i priznanja. Nositelj je odličja Republike Hrvatske ordena Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Ima orden guvernera Kanade i državno odličje te zemlje što je dodijeljeno u povodu 125. obljetnice postojanja Kanadske konfederacije. Dobitnik je zahvalnice za stalnu potporu programima Matice hrvatske Mostar. Njegova kompanija bila je sveukupni pobjednik i dobitnik priznanja Zlatna bilanca u godišnjem izboru najuspješnijeg poduzetnika Republike Hrvatske za 2019. godinu, što gotovo dva desetljeća organizira tamošnja Financijska agencija - Fina".

Živeći i boraveći u Kanadi, uz doktorat znanosti poslovnog menadžmenta, s bogatim iskustvom iz oblasti biznisa, elektronike, građevinarstva i kapitalom već početkom 90-ih prošlog stoljeća hrabro se s obitelji vraća u samostalnu Republiku Hrvatsku i počinje biznis gradeći na iskustvima zapadnog poslovanja temelje drugačijeg biznisa od kojeg će mnogi učiti, stvarajući potpuno novo poslovno okruženje. U Zagrebu i Dubrovniku prepoznali su ga, dok u drugim mjestima nisu iako je bio raspoložen i u njima probijati led starih poslovnih shema.

Veza s rodnom BiH

Nikada nije prekidao prijateljske i ostale veze s rodnim mjestom i domovinom Bosnom i Hercegovinom. Iz razgovora s njegovim prijateljem i školskim kolegom koji je s njim živio u đačkom internatu u Mostaru akademikom Josipom Muselimovićem doznao sam da je želio kupiti i obnoviti u istom izgledu s poslovnim centrom u utrobi starog kultnog hotela Neretva u Mostaru te rekonstruirati ukupan prostor trga Musala i izgraditi slične sadržaje u Sarajevu i Bihaću, gdje je uložio i znatna sredstva u kupnju zemljišta, projekte i urbanističko-građevinsku dokumentaciju. Nisu mu smetali ni Sarajevo ni Bihać, on te projekte nije nudio preko drugih, samo radi zarade, već da dođe sa stručnjacima sa svih strana svijeta, a sa sobom nije nosio nikakve politike, već samo nove ideje i kreativne mogućnosti svih koji ga okružuju, a po prirodi tu dolaze brojni domaći ljudi.

Nisu ga razumjeli ili nisu htjeli iz Bog zna kojih razloga, ali pomišljam da nisu dorasli oni koji odlučuju razumjeti novi neminovan proboj svježih ideja i poslovnosti. On je zoran primjer zašto je u posljednjih 30 godina jako mali broj velikih svjetskih tvrtki investirao u BiH. Taj trend mora se promijeniti ako želimo sebi dobro i zaustaviti biblijske razmjere depopulacije u BiH. Ovakve treba uvažavati i davati im priliku s drugima, razvijajući pozitivnu utakmicu konkurencije i izvrsnosti.

Kao i svi veliki ljudi, osjećaj pripadnosti svom rodnom mjestu, regiji, domovini i prijateljima nikada ne gubi, nego s godinama povećava. U rodnom Posušju pomogao je formirati Golf klub koji je jedan od vodećih u BiH, gdje dolaze golferi iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Bihaća i dr. Matici hrvatskoj Mostar redovito pomaže uz njezinu europski poznatu manifestaciju "Mostarsko proljeće", financirao je adaptaciju i opremu kina u Posušju te konačno potpomogao i projekte koje vodi Hrvatski leksikografski institut BiH. Svake godine organizira sastanak i ručak sa svim živim prijateljima generacije njegove Elektrotehničke škole u Mostaru uz posjet i počašćenje u hotelima u Dubrovniku.

Uvijek ću se pitati zašto aktualne županijske, federalne i državne vlasti ne upriliče razgovore sa svim ljudima iz BiH koji su intelektualnog i poslovnog formata raspravljajući o temi razvoja i perspektive. Oni nisu nikome opasnost jer imaju neusporedivo više nego što iznose plaće svih silnih premijera, ministara i direktora tvrtki iz javnog sektora. Oni su potpuno slobodni u vizijama i izražavanju svojih stavova, a jednostavno ih se zaobilazi kao da ne žele dobro ovoj zemlji. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?