KOMENTAR IZ FRANKFURTA

Danke Deutschland, zahvaljuju Hrvati za osvetu nad Brazilom

'debata....zagreb....12.01.2006.  stipe pudja snimio:Dalibor Urukalovic'
10.07.2014.
u 12:09

Kao što to obično u životu biva, i Brazilu se na kraju sve vratilo

Čitava Njemačka slavi najveću pobjedu u povijesti njemačkog nogometa. Slave je i Hrvati u Njemačkoj, vjerojatno i diljem svijeta jer je ostvarena protiv Brazila koji je sve do polufinala bio favoriziran kao rijetko koja momčad na ovom Svjetskom prvenstvu. Najbolje se to moglo vidjeti u prvoj utakmici protiv Hrvatske, kada je čitav svijet suosjećao s nepravdom koju je japanski sudac nanio našoj reprezentaciji. Kao i obično u životu, i Brazilu se na kraju sve vratilo. Platili su za sve ono što su dotad nepravedno stekli. Tako je nogomet još jednom pokazao svu svoju nepredvidivost koja jednu naciju može baciti u euforiju, a drugu u očaj. Ono prvo sada se dogodilo Njemačkoj koja je, prema naslovu iz Bild Zeitunga, ostvarila “pobjedu za vječnost” o kojoj će Nijemci “pričati i svojoj djeci”. Pričat će jer je poznato kako najveći broj Nijemaca nakon Njemačke navija za Brazil. U to smo se i mi Hrvati uvjerili na SP-u 2006. u Berlinu kada je većina Nijemaca navijala za Brazil u utakmici protiv Hrvatske. Njemačko divljenje Brazilu, kao i zaluđenost brazilskim igračima nije nepoznat pojam. Ne čudi to jer su mnogi Brazilci, koji su bili pravi nogometni čarobnjaci, ostavili velikog traga u Bundesligi. A Njemačka je sada tako uvjerljivo nadigrala peterostruke svjetske prvake na njihovu terenu i pred njihovom publikom. To Nijemcima daje jedan poseban osjećaj ponosa i važnosti. Razvidno je to bilo i dan nakon utakmice. O pobjedi se pričalo na svakom koraku, čitalo se i u njemačkim medijima... Nijemci će namanje do nedjelje navečer, kada u Riju igraju finalnu utakmicu koja im može donijeti četvrti naslov prvaka svijeta, biti najponosnija nacija. Iako su svi uvjereni kako Njemačka može napraviti i taj zadnji korak, njemački izbornik Joachim Löw poziva sunarodnjake, ali i svoje igrače, da ostanu smireni. Ali to je gotovo nemoguće. Svi su u zanosu koji je teško prizemljiti. Ne treba Nijemcima na tome ni zavidjeti niti biti ljubomoran na njihov uspjeh. Iskreno im se treba diviti jer i u slavlju su ostali džentlmeni. Nigdje nijednom riječju nema ponižavanja Brazilaca. Štoviše, zamjetna je i doza sažaljenja što nije čudo jer su Nijemci uvijek veliki i milostivi kad pobjeđuju. Ali ne i kad i gube, što znamo mi Hrvati nakon pobjeda vatrenih protiv Njemačke, od SP-a u Francuskoj i pobjede od 3:0 u Lyonu do EP-a u Austriji i Švicarskoj i pobjede od 2:1.u Klagenfurtu. Ali, većina Hrvata bit će i u nedjelju uz Nijemce sa željom da se ostvari ona poznata rečenica engleskog nogometaša Garyja Linekera: nogomet je igra u kojoj 22 igrača naganjaju loptu po terenu, a na kraju pobijede Nijemci!

Komentara 4

BO
Bosnjak
13:43 11.07.2014.

Josipe, kao prvo gramatika. Iza zareza nikada se ne pise veznik "ali" a kao drugo tvoja tvrdnja je povrsna. Naravno da mi je Hrvatska draga. A kao trece ne treba preferirati ono sto nije. Evo sta kazu drugi...reprezentativci Njemacke ne skidaju majice sa likom Svetislava Pesica, srbijanskog trenera jer im je on dao upute za mundijal....a sad mozes da komentarises onako kako bi ti volio da jeste.

BO
Bosnjak
14:27 13.07.2014.

Hvala Olandiji za "osvetu" hahahaha

BO
Bosnjak
14:39 10.07.2014.

"Osveta" Eto bas Njemci, kod kojih vise od 50% stranaca igra u nacionalnom timu su se "osvetili" Brazilu zbog Hrvatske.....hahahaha. Tragikomedija ! Ima li ko da mi objasni tu frustralnu ljubav Hrvata prema Njemackoj ? Cemu to ? Koliko znam svi Hrvati i ne misle tako

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?