19.09.2016. u 07:00

Nakon odluke Ustavnoga suda BiH o Danu RS-a i referendumu, ako je suditi po reagiranjima ključnih aktera, zadovoljni su Bošnjaci i međunarodna uprava angažirana u ovoj zemlji, Srbi su iznimno nezadovoljni, a Hrvati su uglavnom nezainteresirani. No, ova odluka, upravo kako krste samu BiH, predstavila je desetke apsurda, a koji su ponovno rezultat (ne)uspješnog eksperimenta iz Daytona. 
Najprije, apsurdna je činjenica da je Ustavni sud ponovno donosio odluku po nacionalnoj matrici. Od devet sudaca, dvojica su glasovala protiv. To su srpski suci, a dvoje Hrvata, dvoje Bošnjaka i troje stranaca tvrdili su kako o Danu RS-a nisu dostavljeni nikakvi novi dokazi kojima bi se pobijala ranija odluka iz studenog 2015. kada je pak dvoje Hrvata glede Dana RS-a bilo suzdržano. Srbi su nadglasani oko vrlo delikatne stvari, kako kažu, rođendana RS-a te nastavljaju - tko nema rođendana nije ni rođen. 
Apsurdno je i da se iz RS-a pozivaju na izvorni Dayton po kojemu je RS jedna od kategorija, ali je jednako tako i kategorija Ustavni sud BiH u kojemu sjede strani suci koji su do sada presuđivali u nizu prijepornih odluka koje su izazivale teške potrese od kojih se zemlja još nije stabilizirala i još je više zaglibila u blato međusobnog nepovjerenja triju naroda. 
Apsurdna je i sama činjenica da su značajniji od izabranih predstavnika u vlasti postali strani suci u Ustavnom sudu kao svojevrsni visoki predstavnici, a čiji se interesi često ne podudaraju s interesima građana BiH, Ustava i prava. 
Apsurdna je situacija u zemlji da se zabranjuje održavanje referenduma, jednako kao što je apsurdna i činjenica da se, unatoč odluci najvišeg sudskog tijela, ta odluka ipak neće poštovati. Apsurdno je i to da će od ovoga zakuhavanja najviše profitirati političari, a građani biti prepušteni uvjerenju da se sve radi u njihovo ime. Apsurdna je dakle cijela BiH uređena na ovakav način. Ona treba narodni ustav i dogovor kako bi prestala biti Apsurdistan, kako je sve češće nazivaju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?