03.12.2021. u 16:08

Na razgovorima između francuskog predsjednika Macrona i hrvatskog premijera Plenkovića u Zagrebu bilo je riječi i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi, posebno u BiH, te očuvanju jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Macron je kazao da će se inzistirati da se u BiH izvrši reforma Izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi. Očekivali smo medijske "rafale" političkog Sarajeva, a Macronove riječi prošle su ispod radara zagovornika "građanske" BiH. Čuo se samo jedan "ćorak" iz baščaršijskog ćorsokaka - jedan od bošnjačkih "viđenijih" ljudi drznuo se kazati kako su borbeni zrakoplovi Rafali, što ih je RH kupila od Francuske, usmjereni prema njegovu narodu. Dakle, prema onima kojima je Hrvatska bila utočište u vrijeme agresije i prema onima kojima je omogućila naoružavanje protiv agresora. Gotovo u isto vrijeme biskup Franjo Komarica kazao je kako mu je političar Bošnjak kazao da su katolici najzaslužniji za opstanak BiH, a najviše su stradali i uništeni. Nikome mirna i prosperitetna BiH, država triju jednakopravnih naroda, ne odgovara više nego Hrvatskoj. I u strateškom, i u političkom i u ekonomskom smislu. Plenković je na svečanoj večeri istaknuo kako je pitanje položaja Hrvata u BiH hrvatsko strateško pitanje, onako kako je to dogovoreno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom. Izmjenama tog sporazuma i Barryjevim izbornim pravilima napravljena je golema rupa koja je omogućila Bošnjacima da dva puta izaberu federalnu vlast bez volje 90 posto bh. Hrvata. Tko je mogao vjerovati u nevjerojatno, a to je da će glasovima Bošnjaka Željko Komšić tri puta biti biran za hrvatskog člana Predsjedništva. Ustavni sud BiH takve je rabote proglasio neustavnim i donio odluku o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. No, vrući zagovornici unitarne bošnjačke države drže do odluka Ustavnog suda BiH koliko i do lanjskog snijega. I na sve moguće i nemoguće načine nastoje bh. Hrvate smjestiti u rezervate, a potom u folklorno društvo. Sveučilišni profesor Robert Hayden iz Amerike vidi da bi unitarizacija BiH vodila novom sukobu, a dr. Mirjana Kasapović govori i o ciprizaciji FBiH.

Macronove riječi u Zagrebu bile su dobar uvod u ovotjedne razgovore između Matthewa Palmera, američkog izaslanika za izborne reforme u BiH, i Angeline Eichhorst, direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove, i bh. političkih dužnosnika. Palmer i Eichhorst nisu u BiH došli s nekim rješenjem "na papiru", već da zajedno s domaćim političarima postignu dogovor oko izmjena Izbornog zakona, izmjena Ustava BiH i deblokade rada državnih institucija. Više nego nervozno reagiralo je političko Sarajevo optuživši dobronamjerne goste iz SAD-a i EU-a da podržavaju hrvatske zahtjeve. Pa su neki vrući zagovornici "građanske" BiH Amerikancima držali "predavanje" o demokraciji, a Francuzima o diplomaciji! A bh. Hrvati žele samo stvarnu jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i europski put BiH. No, bošnjačkoj strani trenutačno odgovara status quo, a u perspektivi daljnja erozija Daytonskog sporazuma i Ustava BiH te odbacivanje presude Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju. Ne odgovara im ni američki model elektorskog glasovanja. Bošnjačke unitarističke strukture puno očekuju od posjeta njemačkog ministra za Europu u okviru ministarstva vanjskih poslova Michaela Rotha (SPD), vjerujući da će njemačka diplomacija pod vodstvom Zelenih zaključiti da je država triju nacija zrela za građanski model. No, BiH je već građanska 97 posto, a onih tri posto štiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH.      

Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, za Hinu je naglasio to da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH te dodao: "Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH". Escobarove riječi zasmetale su onima s lošim vibracijama za mir, stabilnu i održivu BiH. I dalje ustrajavaju na "građanskoj" utopiji koja za cilj ima utapanje triju čvrsto formiranih nacija u jednu nemoguću - bosansku.

Pregovori su ipak donekle približili stavove. Puno toga našlo se na stolu, ali ništa novo na papiru, a s pregovorima će se nastaviti u tijeku ovoga mjeseca. Zagovornici unitarne BiH neće valjda i dalje "čitati" poruke iz Bruxellesa i SAD-a kao jedan loš đak kad ga je razrednik upitao: - Otkud ti ovoliki izostanci sa satova materinskog jezika?

- Oklen bi ja zna jerbo nisan bijo tuten - objasnio je s osam riječi od kojih je sedam pogrešno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?