Doigravanje za EP

Kockasta bajka u Istanbulu! Olić, Ćorluka i Mandžukić za trijumf

Hrvatska (1)
Foto: Reuters
1/10
11.11.2011.
u 15:02

Doigravanje za EP: Turska - Hrvatska 0:3. U Istanbulu hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Tursku u prvoj utalmici doigravanja za Europsko prvenstvo 2012. Uzvrat je u utorak u Zagrebu.

Kockasta bajka na Bosporu, najbolja igra Hrvata u posljednje tri godine i senzacionalna pobjeda nad Turcima! Hrvatska je opet na Europskom prvenstvu, uzvrat u Zagrebu bit će samo formalnost i veliko slavlje! Napokon su vatreni naplatili sve kikseve, sve poraze i promašaje i u velikom stilu osvetili se Turcima za poraz u četvrtfinalu EP-a 2008.

Nokaut u 2. minuti

Turci su nokautirani već u 2. minuti. Ćorluka, koji je prvi put igrao na poziciji lijevoga braniča, sjajno je probio stranu, gurnuo loptu u peterac, a Ivica Olić uletio iz drugoga plana i zakucao u mrežu. Ovo je 15. Olićev pogodak za reprezentaciju i prvi nakon 3. rujna 2010. godine u Rigi, dakle u prvoj kvalifikacijskoj utakmici. Ola je sada po broju pogodaka za vatrene dostigao Niku Kranjčara i Gorana Vlaovića.

Turci su bili kao razbijena vojska, posve dezorijentirani i izgubljeni, a Hiddink skamenjen uz klupu. U prvih 45 minuta domaćin nije uputio niti jedan udarac u okvir vrata Hrvatske!

U 32. minuti još jedna akcija Hrvata iz najboljih dana, opet mala škola nogometa. Modrić gura na bok do Darija Srne, idealan centaršut, a Mandžukić glavom pogađa pokraj nemoćnoga vratara Demirela. Najvredniji Mandžin gol za reprezentaciju posve je dotukao Turke...

Domaćin, nošen strahovitom bukom s tribina, pokušavao je dugim loptama u naš šesnaesterac, tražeći napadača Yilmaza, ali Schildenfeld i Šimunić besprijekorno su se nadopunjavali i posve neutralizirali opasnoga Turčina. Za kraj prvoga poluvremena još jedna kolosalna akcija Hrvata: Rakitić je povukao kontru, gurnuo u šansu Olića, no u situaciji jedan na jedan sjajno je reagirao turski vratar.

Jedina loša vijest za Hrvatsku u prvom poluvremenu bili su žuti kartoni, eliminacije Ćorluke i Dujmovića. Ali, Vedran je bio istinski heroj u Istanbulu, ne samo da je namjestio gol, nego je i majstorski zabio. Srna je opet bio autor centaršuta, a Ćorluka glavom matirao Demirela za nevjerojatnih 3:0!!!

Opet smo velesila

Raspodija Hrvata u Istanbulu, čudo nad čudima se dogodilo kada je bilo najvažnije, u trenucima kada su svi sumnjali u snagu ove selekcije. Bilić Boysi opet su nam vratili vjeru u nogomet, ovakva igra, kakvu smo posljednji put demonstrirali protiv Nijemaca u Klagenfurtu, vraća Hrvate među europske nogometne velesile. I opet ćemo s puno euforije čekati Euro u Poljskoj i Ukrajini.

Ogorčeni turski navijači svoje su u Istanbulu izviždali, a utučenome Hiddinku vikali “odlazi!” Čak ni moćni Nijemci nisu ih ovako razbili usred Istanbula.

Uvratna utakmica u Zagrebu igra se u utorak u 20.05, naši heroji zaslužili su pun Maksimir i ovacije!

Tijek utakmice:

90' Kraj utakmice. Hrvatska pobijedila Tursku 3:0 !

89' Zvižduk domaćih navijača. Turci su nemoćni

85' Odlično igramo, a stadion je utihnuo. Kao da svi čekaju kraj utakmice

80' Hrvatska je smirila igru, Turci ne mogu složiti akciju

78'  Domaći navijači polako napuštaju stadion

77' Nakon dobre akcije s lijeve strane lopta je došla do Modrića koji gađa lijevi kut turskih vrata, ali Demirel brani.

75' Hrvatska odlično kontrolira utakmicu, Turci su nemoćni

70' Malo se zaiskrilo ispred klupe s pričuvnim igračima, Sarioglu je krenuo na Ćorluku, za to je turski igrač dobio žuti karton

65' Modrić se izborio za udarac, snažno je opalio, ali je Demirel ponovo zaustavio udarac

64' Srna je nabacio, Šimunić je malo skrenuo loptu, ali je turski vratar zaustavio loptu

61' Turski navijači zvižde i skandiraju: Hiddink odlazi!

57' Turci kombiniraju, ali nemaju odgovora protiv sjajne igre Hrvata

51' Gooool Hrvatska vodi sa 3:0. Turska je na koljenima. Srna s desne strane je izveo slobodan udarac, a Ćorluka s glavom pogodio

48' Turci kombiniraju, ali ne mogu proći našu obranu

46' Počelo drugo poluvrijeme. Bilić ništa nije mijenjao. Slobodan udarac za Tursku, ali ništa opasno

Hrvatska je u prvom poluvremenu bila bolja momčad od Turske te golovima Olića i Mandžukića vodi 2:0!

45' Kraj poluvremena

44' Rakitić je oduzeo loptu na 30-tak metara, sjurio se u šesnaesterac odigrao na stranu za Olića. Međutim naš je napadač loše primio loptu, a turski vratar mu je ušao u udarac. To je bila dobra prilika da dotučemo Turke već u prvom poluvremenu

43' Hrvatska kontrloira igru, a domaćin još uvije nije zaprijetila vratima Stipe Pletikose

38' Turci nemaju rješenja protiv naše obrane

34' Nakon oštrog starta Ćorluka je dobio žuti karton i neće igrati u Zagrebu

32' Goool. Hrvatska vodi 2:0. Srna ubacio s desne strane, lopta je preletjela Demirela, a Mandžukić zabio glavom!

30' Mandžukić podvalio loptu Oliću koji je krenuo jedan na jedan, ali se sapleo i nije ozbiljnije mogao ugroziti Demirela

29' Emre srušio Srnu, Hrvatska uspjeva zadržati loptu 

25' Inan Selcuk je pucao, ali je lopta otišla daleko od naših vrata

23'  Domaćin ponovo stišće, ali ne mogu probiti našu obranu

20' Altintop je ošto zaustavio Srnu na centru igrališta

19' Turci su stisnuli, Hrvatska se brani

17' Turska izvela akciju s lijeve strane Turan je ubacio u peterac, ali je Pletikosa izboksao loptu i otklonio opasnost

14' Rakitić je probao udarac s 20-tak metara, ali je lopta otišla daleko kraj vrata

12' Turci zaprijetili, a Modrić je izbacio loptu daleko u polje

10' Šimunić dobio laktom u glavu ispred našeg šesnaesterca, slobodan udarac za Hrvatsku

9' Hrvatska lako dolazi do turskih vrata

8' Nakon silovitog početka hrvatske vrste, igra se malo primirila. Turska se čini razbijena

4' Srna s desne strane ubacio  u Turski šesnaesterac, ali je Olić samo spusti loptu za Demirela

2' Goool Hrvatska vodi 1:0. Ćorluka se izborio za priliku i ubacio s lijeve strane pred vrata Turaka. Ivica Olić na drugoj vratnici ubacio u mrežu

1' Počela je utakmica u Istanbulu

Turci će na svom stadionu Turk Telekom Areni biti nošeni fanatičnim bodrenjem 53 tisuće navijača. Na tribinama će biti i 700 hrvatskih navijača.

– Mi ćemo utakmici pristupiti kao da je jedina, kao da nema uzvrata u Zagrebu. Dat ćemo sve od sebe – kazao je hrvatski izbornik Slaven Bilić.

U utakmici generacije na vratima će biti Pletikosa, a Bilić je ipak u obrani odlučio vjerovati Gordonu Schildenfeldu koji će u stoperskom paru igrati sa Šimunićem.

- Schildenfeld dobro igra u drugoj njemačkoj ligi, nema razloga da ga izbornik ne pozove u reprezentaciju - kazao je Asanović.

Vida će biti na desnom boku, a na lijevi bok dolazi Ćorluka. U vezi će na zadnjem veznom u paru s Modrićem biti Tomislav Dujmović, a Srna i Rakitić nadirat će preko krilnih pozicija.

- Bilo bi logičnije da igra sa sigurnijom obrano, da Srnu povuče u obranu. A Ćorluka po meni igra na neprirodnom mjestu. Dok je Olić za mene veliko iznenađenje, jer on godinu dana nije igrao od prve minute - istaknuo je Štimac.

U napadu je Bilić odlučio sve nade položiti na dvojac iz Bundeslige – Marija Mandžukića i Ivicu Olića, što znači da je Eduardo završio na klupi!

Turska: Demirel - Gonul, Kacar, Korkmaz, Balta - Sarioglu, Inan Selcuk, Emre - Altintop, Turan, Yilmaz

Hrvatska: Pletikosa – Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka – Srna, Dujmović, Modrić, Rakitić – Olić, Mandžukić

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

CL
cleuna
02:04 12.11.2011.

Bravo momci,ovako se igra.Samo morate li nas baš uvijek ovako mučiti do zadnjega trenutka jer ste u ovoj utakmici pokazali da niste zaboravili igrati nogomet. Bez obzira na rezultate koje ćete ostvariti na EP-u,što se mene tiče,naplatili ste sve dugove.Jer nikada neću zaboraviti onu toplu,lipanjsku noć,kada sam se igrom slučaja zatekao u Karlovcu gdje sam gledao ono nesretno ispadanje od Turaka.Zatim njihove najave za ovu utakmicu.Neki kažu da u sportu ne valja spominjat osvetu.Zašto nebi valjalo,kako su oni samo svih ovih dana spominjali onu utakmicu iz Beča i najavljivali reprizu.Zato,kako li je samo slatka ova osveta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije