Mostar

Klinika od 15 milijuna maraka pruža novu nadu za liječenje

onkologija
12.04.2012.
u 10:19

Izgradnjom Centra za onkologiju u Mostaru pacijenti malignih oboljenja, kojih je svake godine sve više, neće više morati čekati po dva mjeseca na kemoterapiju i zračenje

Svečanost otvorenja Centra za onkologiju Kliničke bolnice Mostar će se održati u subotu 14. travnja 2012. godine na Bijelom brijegu s početkom u 11 sati.

Idejni projekt

Nakon protokola otvorenja bit će upriličen prigodan domjenak. Konferencija za novinare će se održati u 13 sati u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Idejni projekt radio je arhitekt Vjekoslav Ivanišević. Izgradnjom Centra za onkologiju u Mostaru pacijenti malignih oboljenja, kojih je svake godine sve više, neće više morati čekati po dva mjeseca na kemoterapiju i zračenje. Dosad je 500 ljudi oboljelih od raznih malignih oboljenja iz ove županije godišnje odlazilo na liječenje i zračenje u druge medicinske centre, a sada će kompletnu medicinsku uslugu imati u svom gradu. Pored toga, uvjeti u kojima će se obavljati kemoterapija, koja se sada obavlja u zgradi Klinike za unutarnje bolesti, bit će na znatno većoj razini nego dosad. Ovaj veliki infrastrukturni projekt financiran je iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, za što je jamstva dala Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije te Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a koji je odigrao važnu ulogu, jer su izdana jamstva za realiziranje kreditnog sporazuma i preuzeta je obveza vraćanja kredita. Uvjeti saudijskog kredita su povoljni, s rokom otplate od 25 godina. Vrijednost kredita je 6,625 milijuna dolara, a samo za izgradnju nove zgrade bilo je potrebno 8,8 milijuna maraka, a kad se tomu doda i vrijednost strateške opreme, cijeli projekt vrijedi oko 15 milijuna maraka

Dvadeset ležajeva

Sama klinika površine 3000 četvornih metara imat će dva linearna akceleratora s dvadeset ležajeva. Građani Mostara kao i cijele regije na liječenje od kancerogenih oboljenja neće morati više odlaziti u druge medicinske centre u BiH i u inozemstvo jer će vrhunska medicina biti dostupna doslovno na kućnom pragu. Mostarski Centar za onkologiju vodi tim liječnika, predvođenih hrvatskim onkologom i predstojnikom-voditeljem centra prof. dr. sc. Eduardom Vrdoljakom (osnivačem splitske Onkologije), a tu su i brojni drugi liječnici koji sudjeluju u ovome projektu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?