U SPOMEN NA UKAZANJE

Kip Gospe iz Fatime dolazi u Rim, na Trg svetog Petra

papa Franjo (1)
REUTERS/Pixsell
23.08.2013.
u 11:47

Papa Franjo će u subotu na Trgu sv. Petra dočekati kip Gospe Fatimske i održati katehezu

Na dan posljednjeg ukazanja Gospe iz Fatime, 13. listopada, njezin originalni kip bit će izložen na Trgu sv. Petra u Rimu. Franjo želi Gospi od Fatime povjeriti svoje papinstvo. Taj čin je uključio u događanja vezana za proslavu Godine vjere koju je odredio još Benedikt XVI. Tema Marijanskoga dana koji će se održati u Vatikanu 12. i 13. listopada, u nazočnosti pape Franje jest „Blažena ti što povjerova!“.

A 13. listopada 1917. godine u mjestu Cova da Iria, u Portugalu, Gospa se ukazala, šesti i posljednji put, pastirima Luciji, Francescu i Jacinti. U spomen na taj dan bit će održan spomenuti događaj uoči kojega će originalni kip Fatimske Gospe biti donesen na Trg sv. Petra i izložen štovanju vjernika. U subotu, 12. listopada, predviđeno je hodočašće na Petrov grob, u 8 sati ujutro, a sat poslije započet će euharistijsko klanjanje u crkvama u blizini Trga sv. Petra. U 17 sati papa Franjo će na Trgu sv. Petra dočekati kip Gospe Fatimske, i održati katehezu. Od 19 sati nadalje Gospin će kip biti u Svetištu Božanske ljubavi (Divino Amore), gdje će biti molitva krunice u izravnoj vezi s marijanskim svetištima u svijetu, dok će u 22 sata započeti molitveno bdijenje.

Drugoga dana, u nedjelju, 13. listopada, Gospin će kip biti vraćen na Trg sv. Petra, gdje će u 10 sati biti molitva krunice, a u 10 sati i 30 minuta papa će Franjo predvoditi svetu misu. Podsjetimo kako se u krunici kipa Gospe Fatimske nalazi metak kojim je turski atentator Ali Agca pucao 13. svibnja 1981. godine u papu Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra. Ivan Pavao II. je držao kako ga je upravo Fatimska Gospa spasila od sigurne smrti. Atentat je bio 13. svibnja na dan prvog ukazanja Gospe u Fatimi. To će biti 10. puta da originalni kip Fatimske Gospe napušta svetište u kojem je pohranjena u Portugalu. Bila je na Trgu sv. Petra i u listopadu 2000. godine i tada je Ivan Pavao II., dakle manje od godine dana od terorističkog napada na poslovne tornjeve u New Yorku, kazao kako se čovječanstvo nalazi na raskrižju i moglo bi svijet pretvoriti ili u cvjetni park ili u gomilu ruševina.

Znana je marijanska pobožnost pape Franje. Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, kaže kako papa Franjo želi da posebni simbol Marijanskog dana bude jedna od najznačajnijih ikona Blažene Djevice za kršćane u cijelom svijetu. Podsjetimo i kako je dan nakon što je izabran za papu pohodio, u privatnom obliku, rimsku baziliku Svete Marije Velike koju je pohodio i na odlasku i povratku sa Svjetskoga dana mladeži u Brazilu. Znakovit je čin posvete papinstva Gospi od Aparecide, koji je papa Franjo učinio 24. srpnja u tom brazilskom svetištu.

>> Halo, tko zove? Ja sam papa Franjo, prijeđimo na ti

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?