Ekspanzija

Kina gradi pomorsku bazu u pakistanskoj luci Arapskog mora

Kina vojska
BigPictures/PIXSELL
18.02.2013.
u 20:02

Luka Gwadar neće biti samo komercijalna luka već i baza kineske flote koja će nadzirati stanje na Bliskom istoku. Indija se već buni

Kina je doslovce iskoračila na zapad jer će u sljedećih godinu dana imati i svoju vlastitu luku u Arapskom moru, tisućama kilometara daleko od svojih granica. Naime, pakistanska je vlada odobrila Kini koncesiju na luku Gwadar na jugu Pakistana, čime Peking dobiva trgovačko, ali i vojno uporište u blizini Perzijskog zaljeva.

Ovime se gotovo upola skraćuje put kineskim tankerima koji prevoze naftu i plin u Kinu jer je Peking najavio da planira graditi naftovod i plinovod od luke do svoga teritorija. Vjeruje se kako transport sirovina i robe nije jedina svrha kineskog zanimanja za Gwadar, luku u čiju je gradnju Peking proteklih godina uložio oko četvrt milijarde američkih dolara. Vjeruje se da bi upravo Gwadar mogao biti matična luka kineske ratne flote koja će štititi interese Pekinga na području Bliskog istoka.

– Razvijat ćemo suradnju s Pakistanom i zajednički graditi projekte – ustvrdio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. Kina u posljednjih godinu dana intenzivno pojačava svoju vojnu prisutnost na Tihom oceanu prerastajući u regionalnu pomorsku silu. Nedavno su porinuli i svoj prvi nosač zrakoplova. S kineskom prisutnošću u Pakistanu nije zadovoljna Indija jer New Delhi ovo vidi kao prijetnju miru.

>>Kina nadmašila SAD – najveća je trgovinska sila

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?