Darivanje krvi

KB Mostar ima darivatelja, ali zaliha krvi uvijek nedostaje

Donacija
18.06.2012.
u 10:07

Prosječna količina krvi koja se uzima od darovatelja je oko 300-400 ml krvi. Muškarac može darovati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca

Krv je jedinstvena tekućina koja je prijeko potrebna svakome od nas. Bez nje ne možemo živjeti. Krv se ne može nadomjestiti umjetnim proizvodom. Da bi se osiguralo brzo i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Baš iz ovog razloga bi trebali imati više obzira te se sjetiti darovati krv na donatorskim akcijama. Povodom prošlotjednog obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi razgovarali smo s pročelnicom zavoda za transfuzijsku medicinu, prim. Jadrankom Knežević dr. medicine. ‘‘Imamo velikih problem sa zalihama negativne krvne grupe A, B, AB i 0, dok pozitivne u imamo u većoj mjeri. Ali moram reći da bez obzira na to zaliha nam uvijek nedostaje. Ipak, nekako uspijevamo zadovoljiti potrebe bolnice za terapijom pacijenata”, kaže Knežević. Međutim, najveći problem stvara se tijekom ljeta jer tada emigrira jedan dio lokalnog stanovništva, fakulteti ne rade, a ljudi odlaze na godišnje odmore. Paralelno s time u Mostar dolaze turisti, a djeca i odrasli se učestalo vozaju na biciklima i skuterima pa se tada događa najveći broj nesreća. Zato su tijekom ljeta zalihe krvi najviše potrebne.

Isplanirane akcije

Unaprijed se naprave tromjesečni planovi i organizirane akcije darivanja krvi. Jedna se odvijala prošli tjedan u Zavodu za transfuziologiju, u trajanju od pet dana, pod nazivom “Dani otvorenih vrata”. Isplanirane su još dvije, za 26. lipnja u Čapljini od 9 do 11 sati i u Mjesnoj zajednici Kočerin, dva dana kasnije, 28. lipnja.Također, saznajemo da nikada nije došlo do toga da u Kliničkoj bolnici Mostar nestane krvi, odnosno da liječenje i pomoć nekom pacijentu nije bilo moguće. Nije rijedak slučaj da se netko iz obitelj pacijenta dobrovoljno javi darovati krv. Kada bi svaki čovjek dao jednu dozu ne bismo imali problema sa zalihama. To je humani čin kojim se može pomoći i spasiti ljudski život. Samo čovjek može dati drugom čovjeku krv. Svi smo mi potencijalni primatelji, a samo oni od nas koji su zdravi mogu biti davatelji krvi - kazale je prim. Jadranka Knežević, dr. medicine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?