Suradnja

Katolička crkva podupire korištenje matičnih stanica

matične stanice
08.07.2012.
u 11:22

Čak 150 obitelji s područja Hercegovine pohranilo stanice

Objavljivanjem početka suradnje, vodeća banka matičnih stanica u Europi Cryo-Save i najznačajnije europsko katoličko sveučilište “Università Cattolica del Sacro Cuore” načinili su novi korak u istraživanju i primjeni matičnih stanica u medicini. Sveučilišna bolnica “Gemelli”, sa sjedištem u Rimu je dio fakulteta za medicinu i kirurgiju pri USCS i u vlasništvu je Vatikana. Njihovo partnerstvo s Cryo-Saveom ima za cilj promociju i širenje znanja o krioprezervaciji mezenhimalnih matičnih stanica iz tkiva pupčanika. Obje strane snažno vjeruju u potencijal njihove uporabe, a suradnja je značajna, jer potvrđuje nedvojbenu potporu Katoličke crkve korištenju matičnih stanica za liječenje sve većeg spektra teških oboljenja. Profesor Giovanni Scambia, voditelj Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i znanstveni rukovoditelj na Katoličkom sveučilištu Svetog srca kaže kako broj stanja za koja bi mezenhimalne matične stanice mogle imati važnu ulogu eksponencijalno raste.

Značajna prigoda

-Trenutačno u svijetu imamo više od 2400 studija u kojima sudjeluju pacijenti koji imaju neko stanje koje se može tretirati matičnim stanicama. Ovo svakako predstavlja značajnu priliku za razvoj potencijalnih tretmana u regenerativnoj medicini, ističe prof.Scambia. Arnoud van Tulder, izvršni direktor Cryo-Save Grupe kaže da suradnja s USCS te talijanskim klinikama povezanim s USCS, stvara obostranu korist kako za privatni tako i za javni sektor koji podržava napore ove kompanije na povećanju svijesti o matičnim stanicama i njihovom pohranjivanju. Povećat će svijest javnosti, te dodatno ojačati našu lidersku poziciju u ovoj oblasti, kako bi u budućnosti mogli razviti dodatne terapeutske primjene, kaže Van Tulder. Suradnja Cryo-Savea i vatikanskog sveučilišta sigurno će doprinijeti da se otklone i određene dvojbe kod katoličkih vjernika diljem svijeta, pa i u BiH, oko opravdanosti pohranjivanja matičnih stanica. -U Europi trenutačno postoji više od 50 banaka matičnih stanica, a sam Cryo-Save ima više sačuvanih uzoraka nego sve ostale banke zajedno.

Svijest ljudi

Suradnja s Katoličkim sveučilištem Svetog srca i Sveučilišnom bolnicom u Rimu je rezultat dugogodišnjih napora da se podigne svijest ljudi o značaju terapija odraslim matičnim stanicama. Vatikan je uložio dosta sredstava i vremena kako bi pomogao da se dođe do odgovarajućih tretmana oboljenja poput dijabetesa, multiple skleroze ili Alzheimerove bolesti, ističe izvršni menadžer Cryo-Savea u BiH Vedran Mihajlović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?