Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Kasko za 2 godine isplatio 13 mil. KM štete, nađen svaki 13 auto

Prema istraživanju, broj šteta je porastao za čak 61,2 posto u odnosu na samo dvije godine ranije
31. svibnja 2010. u 09:34 0 komentara 311 prikaza
auta
Foto: VL FOTO

U posljednje dvije godine ukupan broj prijavljenih šteta kasko osiguranih automobila u alarmantnom je porastu, zaključak je Udruženja društva za osiguranja Federacije BiH. Međutim, njihov zabrinjavajući apel nije nimalo trgnuo policiju, štoviše taj trend je u još većem porastu.

Naime, prema posljednjim istraživanjima, za ovo razdoblje broj ukupno prijavljenih šteta je porastao za čak 50 posto, a najveću stopu rasta iznosa naknada za obrađene štete imali su VGT (105,9 posto), Bosna Sunce (83,8) i Euroherc (54,3) a najmanju Sarajevo osiguranje sa svega 17,6 posto i Lido osiguranje s -13,9%.

Kako su u pitanju samo krađe vozila u osiguranju auto-kaska, uglavnom novih i skupocjenih, u 2009. broj šteta je porastao za 34,7 posto u odnosu na godinu ranije, a čak 61,2 posto u odnosu na 2007. - S obzirom na to da nisu prikupljeni podaci od svih društava u FBiH i da uzorak obuhvaća oko 70 posto ukupnog portfelja kasko osiguranja procjena je da je ukupan broj šteta uslijed krađe u 2009. iznosi oko 340. Tako je za samo godinu dana iznos naknada obrađenih šteta porastao za 36,3 posto. Uzimajući u obzir analizirani uzorak procjena je da je ukupan iznos naknada za štete uslijed krađe automobila za dvije godine iznosio točno 8.988.142 marke, a procjena je da je stvarni iznos prema analiziranom uzorku iznosio oko 13,000.000 maraka - pokazala su istraživanja.

Najučestalije mjesto krađe je Sarajevo s ukupno 351 ukradenim vozilom iz uzorka šteta sa stalnim brojčanim porastom. Za dvije istraživane godine ukradeno je 54,7 posto više vozila. Na drugom mjestu je Mostar s ukupno 38 ukradenih vozila, što je 77,7 posto više vozila. Na trećem mjestu je Tuzla u kojoj je iz navedenog uzorka nestalo 23 vozila s približno istim brojem ukradenih vozila po godinama. Za to vrijeme ukupno je pronađeno 43 otuđena vozila u čitavoj Federaciji BiH, i to njih 30 u postupku rješavanja šteta, a 13 je pronađeno nakon izvršenog plaćanja naknade štete. Ako se broj pronađenih vozila usporedi s ukupno ukradenih osiguranih vozila (560) dobijemo da je pronađeno svega 7,7 posto plijena odnosno svako 13. ukradeno vozilo, što predstavlja poražavajući učinak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.