ALARMANTNO

Kasko za 2 godine isplatio 13 mil. KM štete, nađen svaki 13 auto

auta
VL FOTO
31.05.2010.
u 09:34

Prema istraživanju, broj šteta je porastao za čak 61,2 posto u odnosu na samo dvije godine ranije

U posljednje dvije godine ukupan broj prijavljenih šteta kasko osiguranih automobila u alarmantnom je porastu, zaključak je Udruženja društva za osiguranja Federacije BiH. Međutim, njihov zabrinjavajući apel nije nimalo trgnuo policiju, štoviše taj trend je u još većem porastu.

Naime, prema posljednjim istraživanjima, za ovo razdoblje broj ukupno prijavljenih šteta je porastao za čak 50 posto, a najveću stopu rasta iznosa naknada za obrađene štete imali su VGT (105,9 posto), Bosna Sunce (83,8) i Euroherc (54,3) a najmanju Sarajevo osiguranje sa svega 17,6 posto i Lido osiguranje s -13,9%.

Kako su u pitanju samo krađe vozila u osiguranju auto-kaska, uglavnom novih i skupocjenih, u 2009. broj šteta je porastao za 34,7 posto u odnosu na godinu ranije, a čak 61,2 posto u odnosu na 2007. - S obzirom na to da nisu prikupljeni podaci od svih društava u FBiH i da uzorak obuhvaća oko 70 posto ukupnog portfelja kasko osiguranja procjena je da je ukupan broj šteta uslijed krađe u 2009. iznosi oko 340. Tako je za samo godinu dana iznos naknada obrađenih šteta porastao za 36,3 posto. Uzimajući u obzir analizirani uzorak procjena je da je ukupan iznos naknada za štete uslijed krađe automobila za dvije godine iznosio točno 8.988.142 marke, a procjena je da je stvarni iznos prema analiziranom uzorku iznosio oko 13,000.000 maraka - pokazala su istraživanja.

Najučestalije mjesto krađe je Sarajevo s ukupno 351 ukradenim vozilom iz uzorka šteta sa stalnim brojčanim porastom. Za dvije istraživane godine ukradeno je 54,7 posto više vozila. Na drugom mjestu je Mostar s ukupno 38 ukradenih vozila, što je 77,7 posto više vozila. Na trećem mjestu je Tuzla u kojoj je iz navedenog uzorka nestalo 23 vozila s približno istim brojem ukradenih vozila po godinama. Za to vrijeme ukupno je pronađeno 43 otuđena vozila u čitavoj Federaciji BiH, i to njih 30 u postupku rješavanja šteta, a 13 je pronađeno nakon izvršenog plaćanja naknade štete. Ako se broj pronađenih vozila usporedi s ukupno ukradenih osiguranih vozila (560) dobijemo da je pronađeno svega 7,7 posto plijena odnosno svako 13. ukradeno vozilo, što predstavlja poražavajući učinak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije