Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Kardinala Puljića će deložirati i zaplijeniti mu imovinu u Sarajevu

Dio rezidencije vraća se u posjed obitelji pokojnog agenta Udbe koji je iz tog stana prisluškivao biskupe
02. studenoga 2010. u 08:10 3 komentara 81 prikaza
'Banjaluka Biskupija 11 12 2006 Bosanski kardinal Vinko Puljic , Nikolaj dabrobosanski  foto D MOCONJA'
Foto: ''

OOpćinski sud u Sarajevu naložio je za sredinu studenoga deložaciju vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove rezidencije u središtu Sarajeva koja će biti vraćena u posjed obitelji pokojnog agenta zloglasne jugoslavenske Službe državne bezbjednosti (SDB) Fadilu Smajoviću koji je iz tih prostorija prisluškivao prvake Katoličke crkve. Prema ‘naredbi’ sutkinje sarajevskog Općinskog suda Alise Numić, koja je osporila prigovore obrane Vrhbosanske nadbiskupije, 17. studenoga mora biti ispražnjen stan na drugom katu zgrade te predan obitelji Smajović. U skandaloznom zaključku se objašnjava da radi ‘naplate troškova parničnog postupka i troškova izvršenja ... treba ‘izvršiti zapljenu i popis pokretnih stvari’ u zgradi Nadbiskupije radi prodaje te osigurati nazočnost policije.

Stan na adresi Kaptol 7


Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića u Sarajevu je u isključivom vlasništvu Katoličke crkve. Sagrađena je 1895. godine kao rezidencija nadbiskupa i Dom kanonika, a sarajevske općinske vlasti i odjel Sarajevostan nikada nisu priznali stanarsko pravo niti vodili obitelj Smajović na adresi Kaptol 7. Špijuna UDBA-e Fadila Smajovića komunističke su vlasti nasilno uselile unatoč protivljenju Crkve. On je početkom rata 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, a kada su ušli u stan koji je koristio, pronađena je oprema za prisluškivanje i snimanje. Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić jučer je za Večernjak odluku sarajevskog suda ocijenio nepravednom. “Ta presuda je donesena unatoč tome što ta osoba nije imala stanarsko pravo u ovoj kući. Nikada nije plaćao stanarinu, a useljen je nasilno za vrijeme komunizma po zadatku da špijunira predstavnike Crkve. Ova kuća i rezidencija nije nikada nacionalizirana od komunističkih vlasti i zato smatram da se radi o dubioznoj presudi i da je ona tendenciozna”, rekao je Puljić za Večernjak neposredno prije nego što je predvodio misu na sarajevskom groblju sv. Josip u povodu Svih svetih.

Prodaja ‘stana’

U ranijoj pravomoćnoj presudi kojom se prostorije vraćaju na korištenje obitelji bivšeg agenta UDBA-e tek je navedeno da su se koristile kao ‘stan i na kojim je prostorijama zasnovano stanarsko pravo’. To je Sudu bilo dovoljno da crkvene prostorije praktično daruje službeniku zloglasne službe koje sada može otkupiti i prodati.

 • Ana33:

  To mu je NAGRADA što je posljednjih 20 godina ... Podržavao MUSLIMANSKE FUNDAMENTALISTE!!! Vidim srpski pop ga tješi....

 • Deleted user:

  Kako kaze ANA33, to mu jest nagrada za posljednjih 20 god., medjutim to je i znak Hrvatima (kao i izabiranje Komsica za Hrvatskog clana predsjednistva), da sto prje trebaju osnovati treci entitet. Pa sada ako to vodi nestanku BiH kao ... prikaži još! drzave, neka tako i bude!

 • Avatar bucalo
  bucalo:

  eto di je sad Franjo Tudjman(pokoj mu vjecni) on je protjero hrvate iz bosne a sad ???????????/