Neredi ne jenjavaju

Kaos u Egiptu: U sukobima poginulo najmanje 19 ljudi

Kairo
Foto: Twitter/mohamed el kholy
1/7
14.08.2013.
u 08:21

Sigurnosne snagu su objavile da je najmanje jedan prosvjednik ubijen, a 11 ih je ozlijeđeno u noćnim sukobima.

Egipatske sigurnosne snage koristile su suzavac kako bi rastjerali prosvjednike lojalne svrgnutom predsjedniku Mohamedu Morsiju u prosvjednom kampu u Kairu, piše RT.

Na tom području čuli su se i sporadični pucnjevi. Prema posljednjim informacijama najmanje 17 prosvjednika i dvojica pripadnika sigurnosnih snaga su poginula.

Različiti podaci o broju žrtava

Sa mnogih strana dolaze različiti izvještaji o broju žrtava, neki očevici su izjavili da je najmanje 15 mrtvih u sukobima. S druge strane, dopisnik AFP-a je vidio 17 tijela u privremenoj mrtvačnici u kampu Rabaa, a na tijelima mnogih žrtava bile su vidljive rane od metaka.

Egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da su dva pripadnika sigurnosnih snaga ubijena, a devet ih je ozlijeđeno u operaciji "čišćenja" prosvjednih kampova.

Policija je poslala oklopne buldožere kako bi "rasturili" prosvjed izvan Rabaa al-Adawiyja u istočnom Kairu, gdje je smješten jedan od kampova Muslimanskog bratstva. Policija je srušila još jedan prosvjedni kamp izvan kampusa Kairskog sveučilišta u Gizi.

Iz helikoptera pozivali prosvjednike da se raziđu

Oko mjesta prosvjeda su letjeli helikopteri te su preko megafona pozivali prosvjednike da se raziđu. Ranije su policija i vojska ogradili kampove sa bodljikavom žicom, a ostavili su samo prolaze kako bi prosvjednici mogli otići.

Sigurnosne snagu su ranije objavile da je najmanje jedan prosvjednik ubijen, a 11 ih je ozlijeđeno u noćnim sukobima. Pristaše svrgnutog predsjednika Morsija i njegov Vlade, koji su na vlast došli na izborima nakon Egipatske revolucije, traže da im se vrate funkcije. Egipatska vojska je prošlog mjeseca napravila državni udar nakon masovnih prosvjeda protivnika Morsija. Najmanje 250 ljudi je poginulo u sukobima nakon vojnog puča.

>>Mursija i islamiste srušila je vojska na demokratski način

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?