Nastavak nemira

Kaos u Egiptu: Najmanje 580 mrtvih, demolirano 50-ak crkvi

Nemiri u Egiptu
Reuters/ Pixsell
16.08.2013.
u 08:17

Osim velikih ljudskih žrtava na egipatskim ulicama vidljiva je i poprilična materijalna šteta, a na posebnom udaru bile su katoličke crkve koje su demolirane i paljene.

U egipatskim sukobima prosvjednika i sigurnosnih snaga poginulo je najmanje 580, a ranjeno više od 4.000 ljudi, prema podacima egipatske državne televizije, javlja CNN.

Egipatska vlada brani svoje akcije tvrdnjama da su sigurnosne postrojbe pucale u samoobrani te da nisu odgovorne za velik broj stradalih ljudi. Nasilje u Egiptu potaklo je svjetske lidere, među kojima su i dugogodišnji egipatski saveznici, da upute oštru kritiku vladi da ide predaleko sa svojim postupcima protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Morsyja, kojeg je s vlasti maknula vojska prije nekoliko tjedana.

Osim velikih ljudskih žrtava na egipatskim ulicama vidljiva je i poprilična materijalna šteta, a na posebnom udaru bile su katoličke crkve koje su demolirane i paljene. Prema nekim informacijama u 24-satnom udaru koji je započeo u srijedu napadnute su 52 crkve, kao i brojne katoličke kuće i poslovni prostori, piše CNN.

Muslimansko bratstvo s druge strane smatra da egipatska vlada provodi masakr te su obećali nastavak prosvjeda sve dok se Morsy ne vrati na vlast. 'Prosvjedi nikada nisu prestajali tijekom noći i nastavit će se diljem zemlje sve dok se u Egiptu ne obnove demokracija i legitimna vlast', izjavio je čelnik Muslimanskog bratstva Essam Elerian.

>> Mobiliziraju li islamisti još ljudi, izbit će građanski rat

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?