Psi u akciji

Kad Zen “nađe loptu”, dileri polude od bijesa

zen, policijski pas (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
22.10.2010.
u 12:00

Zenova karijera počela je na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, gdje je pronašao šest kilograma marihuane vrijedne oko 100.000 eura

Belgijski ovčar Arr veselo je njuškao uokolo dok se vozač parkiranog automobila registracija BiH na Peščenici nervozno premještao s noge na nogu pokraj policajaca za nadzor državne granice.

U jednom trenutku Arr je zalajao i počeo mahati repom, a vozačeva nervoza se pojačala.

Nagon za traganjem

Shvatio je da mu nema spasa. Policajci, koji su vozača u utorak popodne zaustavili u sklopu kontrole nezakonitog ulaska stranaca, ubrzo su nabavili sudski nalog i u pretrazi automobila pronašli 4,3 kilograma marihuane iza zadnjeg branika, pakirane u četiri paketa.

Za dilanje marihuane, čija se vrijednost procjenjuje na 80.000 kuna, osumnjičen je Slađan D. (24), državljanin BiH. Nije poznat policiji otprije. Sljedeći dan uz kaznenu prijavu sproveden je sucu Županijskog suda u Zagrebu. Droga bi u uličnoj preprodaji dostigla znatno veću cijenu.

Junak ove priče, policijski pas Arr, specijaliziran je za otkrivanje droga, a iza njega je zavidna karijera koju je započeo prije tri i pol godine kada je počeo trenirati. U godinu i pol, koliko pomaže policajcima u raskrinkavanju dilera, zaslužan je za 20 zapljena. Njegovi ljudski kolege pamte onu sa 150 kilograma marihuane na graničnom prijelazu Bregana, a slijede tri kilograma heroina i osam kilograma trave.

U svojoj borbi protiv dilera narkoticima nije osamljen.

Na Policijskoj akademiji, u Odjelu za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, pokazano nam je kako u vozilima, torbama ili pak zatvorenom prostoru četverogodišnji zaigrani labrador Zen uspješno pronalazi skrivenu drogu.

Zenova karijera počela je na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, gdje je pronašao šest kilograma marihuane vrijedne oko 100.000 eura. Nanjušio je kilogram heroina i 11 kilograma kokaina čija se vrijednost penje do milijun eura.

Dresura pasa za detekciju droga, objašnjava nam instruktor, svodi se na njihov izraženi nagon za traganjem pa je zadatak pasa tijekom početne obuke zapravo da pronađu bačene loptice. Kasnije se uz njih stavljaju i uzorci raznih droga, naravno neškodljivi za zdravlje četveronožnih policijskih ljubimaca, pa psi tako zapamte njezin miris.

Zaliha hrane za mirovinu

Jednako je uspješan bio kada su nam policajci simulirali pretragu prtljage ili pak zatvorenog prostora.

– Ponekad, kad pretražujemo putnike na aerodromu, posebice one koji stižu iz Amsterdama, dogodi se da on zagrebe po nekoj torbi, a u njoj ipak ne nađemo drogu. To je zato što je u njoj ona zapravo prije već nošena te je ostao miris – objašnjava Zenov vodič.

Voditelj Odjela za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Damir Šešerin objašnjava nam da psi sa svojim vodičima borave po cijeli dan.

– Radni vijek službenih policijskih pasa je do osam godina. Nakon toga odlaze u mirovinu – kaže D. Šešerin napominjući da pse tada udomljuju upravo njihovi bivši partneri u poslu, vodiči. Kao zahvalu, svaki pas zauzvrat od policije dobije doživotnu zalihu hrane.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije