PRIJETNJE

"Jurišiću izdajico, Hera te gleda"

jurisic
VL FOTO
10.01.2011.
u 07:58

Politički motivirane prijetnje i općenito nekultura dijaloga konstanta su u BiH. Nedavni napad na zastupnika NSRzB te stalne prijetnje vodećim političarima nisu također razriješene

Napis ‘Jurišiću izdajico, Hera te gleda’ u središtu Mostara jedan je u nizu poteza koji graniče s nasiljem i svjedoče o rastu napetosti u Bosni i Hercegovini dok traju razgovori o uspostavi vlasti u zemlji između više stranačkih blokova.

Prebojan grafit

Poruka ispisana sprejem pojavila se ispred ulaznih vrata zgrade u kojoj se nalazi stan u vlasništvu obitelji predsjednika HSP-a BiH Zvonke Jurišića u Mostaru. Jurišić se u tome trenutku nalazio u Posušju otkuda je osudio ispisivanje grafita te u kratkom komentaru dao naznačiti kako vjeruje u političke motive ispisivanja ovoga grafita.

“Nikakve prijetnje neće zaustaviti HSP BiH kako bi poboljšao položaj hrvatskog naroda na cijelom teritoriju BiH”, rekao je Jurišić. Nije poznato je li Jurišić slučaj prijavio policiji i zatražio zaštitu, no zid na kojemu je bio ispisan grafit je ubrzo prebojan. Nepoznati ‘autori’ neprihvatljive prijeteće poruke tako su svjesno ili ne još dodatno podgrijali netrpeljivost koja je više nego očita između prije svega hrvatskih stranaka koje su se smjestile između dva politička bloka oko uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Takva ‘kultura’ političkog dijaloga konstanta je u BiH. Prije samo desetak dana u Zenici je premlaćen zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Zoro Ivanković. Iako je glasovanje bilo tajno, mediji su nakon što je Ivanković pretučen navodili kako je mogući motiv bio vezan uz to što je glasovao za HDZ-ova zastupnika za federalni Dom naroda. Time je politički blok koji čine SDP-SDA-NSRzB-HSP BiH izgubio vrlo važnog izaslanika za slaganje vlasti u Federaciji BiH.

Nema pošteđenih

Gotovo stalne su prijetnje čelnicima HDZ-a BiH Draganu Čoviću i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, kao i predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću bilo da se radi o nacionalno motiviranim napadima ili pak projiciranim porukama kako bi se slabila njihova pozicija. Na česte ružne natpise ispred svoga ulaza nailazio je i bivši premijer Federacije BiH Nedžad Branković kojega javnost međutim nije štitila iako se radilo o tada prvoj osobi u Federaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?