Sarajevo

Jović: Samo 1,9 posto novca ide za povratak Hrvata u BiH

parlament
VL Photo
21.04.2010.
u 11:37

Polemiku je izazvalo i izvješće o aktivnostima na projektu “Autocesta na koridoru Vc” čije je izjašnjavanje

Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma i izvješće o aktivnostima na projektu “Autocesta na koridoru Vc” izazvali su najviše rasprave na jučerašnjem zasjedanju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izjednačavanje prava

Iako su izaslanici vodili oštru polemiku u predloženoj revidiranoj strategiji, ona je u prvom čitanju, ipak, usvojena. Za srpske izaslanike je najvažnije da su se u ovom dokumentu izjednačila prava potencijalnih povratnika i onih koji žele ostati u sadašnjem mjestu stanovanja. Za Bošnjake je važno da se osiguraju novčana sredstva za provedbu povratka, dok su Hrvati ponajviše upozoravali na nedopustivo loše rezultate u dosadašnjem povratku pripadnika ovog naroda u Republiku Srpsku i neke dijelove Federacije. -Hrvati su za povratak od ove države i međunarodne pomoći dobili 1,9 posto od ukupnih sredstava, a i danas su pusti kilometri nekada naseljenih mjesta u dolini Neretve i sjevernoj Bosni, upozorio je Ivo Miro Jović. Polemiku je izazvalo i izvješće o aktivnostima na projektu “Autocesta na koridoru Vc”, a zbog brojnih prijedloga, sugestija i različitih stavova, izjašnjavanje je odgođeno za sljedeću sjednicu.

Prolazak koridora

Najviše rasprave, očekivano, izazvalo je pitanje prolaska koridora kroz područje Blagaja i Počitelja. Na kraju je odgođeno izjašnjavanje i o zaključcima koje je predložio Ilija Filipović, a kojima se pruža potpora Vijeću ministara na poduzimanju daljnjih aktivnosti na izgradnji koridora Vc, ali i traži od državnih institucija da s drugim tijelima riješe sporno pitanje trase u cilju izdavanja suglasnosti i dozvola za izgadnju prioritetnih dionica koridora. Također se ovim zaključcima traži poduzimanje dodatnih aktivnosti na zaključivanju kreditnih sporazuma s međunarodnim financijskim institucijama.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
12:14 21.04.2010.

Glavno da se naš \"predsjednik\" svima odreda ispričavao za koješta. A za sudbinu Hrvata u BiH ga boli ona stvar...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?