Naslovnica

Josipović: Ja sam vođa hrvatskih Srba, a ne Milorad Pupovac

Ivica Đikić nekada je svoje tekstove potpisivao "Za dom spremni", tvrdi Josipović
30. kolovoza 2012. u 09:05 1 komentara 1 prikaza
milorad pupovac,ivo josipović
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Ja sam vođa hrvatskih Srba, a ne Milorad Pupovac, poručio je u intervjuu za Novi list predsjednik Ivo Josipović koji posljednjih dana vodi javnu bitku s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća. Josipović Pupovca i SNV optužuje za monopol, iako priznaje da su u razdoblju naše demokracije odigrali pozitivnu ulogu. Dodaje kako se njegova temeljna kritika odnosi na SNV i njegov položaj. U pitanju je, tvrdi, sukob interesa kod financiranja SNV-a putem natječaja.

>> Pupovac: Žao mi je što ovo danas nije Josipović kojeg smo podržali

>> Povijesni vođa Srba u Hrvatskoj? Izmišljena figura

>> Džakula: Kriminalcima i ustašama nije mjesto u srpskoj zajednici

- Pupovac kao predsjednik SNV-a podnosi programe na natječaj, ali i sam odlučuje o tome koji će se programi financirati i to u više faza odlučivanja. Tako je član Savjeta za nacionalne manjine koji raspoređuje sredstva, te zastupnik u Saboru koji usvaja izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava - objašnjava Josipović.

Predsjednik očekuje da se SNV prestane financirati iz pričuve te da sva sredstva namijenjena manjinski organizacijama budu transparentno raspoređena putem natječaja bez sukoba interesa. No, financiranje SNV-a nije njegova jedina zamjerka

- Sjetimo se izbornog zakonodavstva koje je, iako očito bilo neustavno jer privilegira Pupovčevu stranku, prihvaćeno političkim pritiskom uvjetovanim očuvanjem vladajuće koalicije. Ustavni sud je ukinuo sporni zakon - podsjeća Josipović.

Na pitanje je li mogao odabrati bolje saveznike od Veljka Džakule ili Milana Rodića, Josipović odgovara da oni nisu njegovi saveznici.

- Nemam nikakve pretenzije biti vođa Srba u Hrvatskoj. Ali, kao predsjednik Hrvatske jesam i predsjednik Srba. To Pupovac kao da ne razumije, kao da misli da Hrvatska ima dva predsjednika, jednog za Hrvate, drugog za Srbe - rekao je, dodajući kako i u Pupovčevim redovima ima "neobičnih likova" poput Ivice Đikića koji je, tvrdi, nekada svoje tekstove potpisivao "Za dom spremni".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

  • velikazmija:

    ne razumim ko koga ovde di su komentari ma bravo jeste loi pročitali što nam premijer nudi za ostavku presjedniče josipoviću molim vaš komentar hoće li uskoro biti nagrađen --

Message