susreti u bih

Josipović: Hrvatska i BiH moraju početi rješavati probleme

ivan ergović,dani poslodavaca,ivo josipović,zoran milanović (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
10.09.2012.
u 07:30

Osim s članovima Predsjedništva BiH, Ivo Josipović susreo se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem

Na hrvatskom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji nema zapreka, potvrdio je jučer u Sarajevu predsjednik Ivo Josipović prenoseći zajedničke ocjene sa sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem. Osim susreta s čelnikom Europskog vijeća Josipović je tijekom boravka u Sarajevu imao radni ručak s članovima Predsjedništva BiH, a susreo se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Nakon razgovora u Predsjedništvu BiH nije bilo obraćanja novinarima, a za očekivati je da su razmotrena aktualna međudržavna pitanja, uključujući i ratifikaciju sporazuma Tuđman – Izetbegović koji se tiče granice na moru. Glavna tema razgovora s kardinalom Puljićem bio je položaj bosansko-hercegovačkih Hrvata i njihov povratak u mjesta u kojima su živjeli prije rata. Kardinal je posebno istaknuo značaj potpore koju u tom pravcu pruža Hrvatska.

Josipović je prokomentirao i međudržavnu suradnju s BiH.

– Mi smo sada dvije zemlje u fazi kada možemo i moramo napraviti još korak naprijed i početi praktično rješavati probleme koji nas opterećuju. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti prve rezultate, nakon sastanka vlada, kako bi se proveli raniji sporazumi i pripremili novi – kazao je Josipović.

Nema mjesta poniženju

Prvi put od završetka rata najveći autoriteti četiri velike monoteističke religije iz BiH, ali i iz svijeta, okupili su u Sarajevu na Međunarodnom susretu za mir čije je geslo „Budućnost je živjeti zajedno“. Josipović je pozvao sve sudionike konferencije da zajedno pošalju poruku suradnje, ali i poruku da u Europi ne smije biti mjesta za ideje koje ponižavaju i ugrožavaju ili vrijeđaju bilo kojeg čovjeka.

– Vrata EU moraju ostati otvorena za sve zemlje jugoistoka Europe koje imaju ambiciju postati njeni ravnopravni članovi. U tome će Hrvatska svojim susjedima dati punu potporu, i bit ćemo iznimno ustrajni – rekao je Josipović koji se sinoć sastao s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem i talijanskim premijerom Marijom Montijem, koji su pozdravili skup.

Papina poruka

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II. o potrebi poštivanja ljudskih prava, a posebno prava na život.

– Suživot ne samo da je moguć nego je jedina budućnost koju možemo poželjeti čovječanstvu i na čemu želimo raditi – kazao je kardinal Puljić.

Govorili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, patrijarh Irenej, reis-ul-uema Cerić, J. Finci te drugi. Pročitana je i poruka pape Benedikta XVI., u kojoj se ističe kako miru u svijetu danas prijeti dvostruka opasnost. Na jednoj strani iskorištavanje i zlouporaba vjere za nasilje, a na drugoj odbacivanje Boga uime potpuno sekularizirane vizije o čovjeku, koji je pak sposoban proizvoditi beskrajno nasilje. Kombinirani učinci ovih dviju negativnih sila su se u tragičnim razmjerima za vrijeme rata vidjeli i u Sarajevu, poručio je Sveti Otac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?