Široki Brijeg

Još uvijek bez stalnih sredstava opstaju kroz pomoć dobročinitelja

Dom Marija
06.09.2012.
u 10:02

Potpuna realizacija projekta radionice, projekta sobe za senzornu integraciju kao i projekta za djecu s autizmom su planovi Doma Marija naša nada

Odgojno-rehabilitacijske ustanova Dom Marija naša nada u Širokom Brijegu jučer je proslavila osmu obljetnicu postojanja. Bez velike pompe i slavljeničkih konfeta, obilježavajući trud i rad, te osmijehe štićenika o kojima se brine.

Otvaranje radionice

Kako je kazao ravnatelj ove ustanove, Slobodan Karačić, usluge Doma koristi 36 djece na dnevnom boravku od kojih 8 djece iznad 18 godina u tekućoj godini svoju grupnu terapiju provode u radionici, 26 djece na ambulantnom tretmanu i 62 djece su korisnici neurorazvojne rehabilitacije, što znači da 88 djece koristi ambulantne usluge. - Otvaranjem radionice na početku ove godine dali mogućnost djeci starije dobi koji su bili na boravku da i dalje koriste naše usluge i ujedno djeci izvana da se uključe u radnu terapiju, kazao je Karačić. Imaju i 19 zaposlenih, s time da se stalno educiraju. A, iako su postali prepoznatljiva ustanova u rehabilitaciji i socijalizaciji djece, konstantno doživljavaju financijske probleme od 2008. Naime, tada je zaklada Don Carlo Gnocchi prestala redovito slati novac za plaće djelatnika i suradnika su financije. - Istina je da Fondacija i danas pomaže povremenim donacijama kao i udruga „Mir i dobro“ iz Italije i „Međunarodno kumstvo djetetu HB“. U suradnji sa Fondacijom u zadnje vrijeme više radimo projekte za dobivanje novčanih sredstava od strane EU fondova, ali za plaće zaposlenih sve je teže doći do novčanih sredstava, kazao je Karačić dodavši kako općine čija djeca koriste njihove usluge (Š.Brijeg, Posušje i Grude), uglavnom im ne uplate u potpunosti proračunom planirana sredstva pa tako i u ovoj godini prvih osam mjeseci nisu ništa uplatili. - Ministarstvo obrazovanja ŽZH je uplatilo dio sredstava i ZZO ŽZH tako da smo zahvaljujući tome uspjeli obavljati redovite aktivnosti. Isto tako Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH po prijavljenom projektu za opremanje radionice uplatilo je jedan dio novčanih sredstava. Ali bez sustavnog rješenja financiranja Doma nećemo moći još dugo funkcionirati na principu donacija dobročinitelja, kazao je Karačić dodavši kako još nisu uspjeli sanirati štetu na objektu koja je nastala kao posljedica nevremena u veljači.

Saniranje štete


- Jedan dio novčanih sredstava smo primili pozivom na humanitarni broj: 092-880-832 u suradnji s HT Eronet na koji možete i dalje zvati i pozivom donirati 1 KM za rad Doma, kazao je Karačić. Unatoč tome, kažu da ih ne napušta entuzijazam za što kvalitetniji rad s djecom koja ne znaju za političke opcije nego samo za ljubav koja im se daruje i koju oni nesebično uzvraćaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?