Naslovnica Svijet

Još netko u USKOK-u progovorio o Sanaderu

Istražitelji polako utvrđuju tko je sve činio mrežu Sanaderovih pomagača i uvjereni su da će ih taj podatak dovesti i do vrlo vrijedne zbirke satova, skupocjenih Brioni odijela, ali i gotovine.
19. lipnja 2012. u 09:00 0 komentara 1 prikaza
sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Najpoznatiji hrvatski mesar i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić nije jedini koji je ovih dana odlučio razvezati jezik pred tužiteljima USKOK-a i ispričati ponešto o poslovima bivšeg premijera Ive Sanadera, i to onima koji su ga doveli do optuženičke klupe.

Tko su novi svjedoci (ili tko je od starih svjedoka dao novi iskaz) nismo doznali, no pouzdano je da USKOK ne posustaje u potrazi za skrivenim Sanaderovim blagom. Fiolićevo priznanje da je na svome imanju skrio pet slika Vlahe Bukovca kao i 15 drugih slika što ih je Sanader osobno probrao i sklonio jer je bio uvjeren da mu se sprema kazneni postupak, uglavnom se iscrpljuje na tome podatku. Informacija koja je osvanula ovih dana, a govori kako je dio vrijednosti bivši premijer skrio kod drugog dobrog prijatelja Jerka Rošina, doista je prezentirana USKOK-ovim tužiteljima. No, to nije rekao Fiolić kako se nagađalo, nego drugi svjedok čiji identitet nismo doznali.

Istražitelji polako utvrđuju tko je sve činio mrežu Sanaderovih pomagača i uvjereni su da će ih taj podatak dovesti i do vrlo vrijedne zbirke satova, skupocjenih Brioni odijela (u pretrazi obiteljske kuće nije pronađeno nijedno), ali i gotovine. Sanaderu se sudi za primanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u, ali da je otkrivena uplata i tijek samo polovice toga novca. Za drugih pet mil. eura još se traga. U međuvremenu zbog novog podatka prema kojemu je najviše novca iz afere Planinska proslijeđeno Sanaderu (od 25 milijuna kuna, za koliko je Fiolićeva zgrada bila precijenjena prilikom prodaje Vladi, bivši je premijer uzeo oko 20 milijuna) USKOK nadopunjuje rješenje o istrazi. Sanader tako postaje prvoosumnjičeni, a Fiolić se spušta na drugo mjesto. Slijedi bivši ministar gospodarstva Petar Čobanković te sudski vještak Mato Bitanga koji je izradio lažni elaborat o vrijednosti nekretnine u Planinskoj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.