Požari aktivni

Još jedan helikopter gasio požar, najteže iznad Donje Jablanice

požar,vatrogasac
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
19.08.2013.
u 10:27

Helikopter ne može raditi na ovim temperaturama i moramo čekati 18 ili 18.30 sati da bi mogli nastaviti - kazao je Nezirić

Jedan helikopter Oružanih snaga BiH jutros je gasio požar na području općine Jablanica, a planirano je da na ovom području djeluje i u popodnevnim satima - rečeno je jutros Feni u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH. Drugi helikopter je, kako je rečeno, na redovnom tehničkom pregledu.

- Jutros smo imali podršku jednog helikoptera Oružanih snaga BiH koji je djelovao dosta efikasno. Međutim, nije ugasio požar i ne može se očekivati da se ugasi na ovaj način - kazao je jutros Feni Omer Nezirić, pomoćnik načelnika u Upravi Civilne zaštite Jablanica. Po njegovim riječima, helikopter OSBiH završio je djelovanje nešto prije devet sati.

- Kad bi mogao kontinuirano raditi, da nema prekida, bilo bi puno drugačije. Ali, helikopter ne može raditi na ovim temperaturama i moramo čekati 18 ili 18.30 sati da bi mogli nastaviti - kazao je Nezirić. Po njegovim riječima, najteža situacija je iznad Donje Jablanice. Ima više čvorišta u nepristupačnom terenu.

- Mada i u Draganjskoj planini nije dobra situacija, ali manja je opasnost po naseljena mjesta. Ni u Donjoj Jablanici nisu još ugrožene kuće, naselja, ali nepovoljan razvoj okolnosti kao što je južni vjetar, strujanje, prodor užarenih masa niz litice može uvijek da naruši tu sigurnost. Za sada naselja nisu ugrožena, ali moramo biti uvijek maksimalno oprezni jer postoji niz elemenata koji mogu utjecati da se to anaruši – kazao je Nezirić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?