provokacija

Joca Amsterdam prijeti Karamarku iz zatvora

\'Beograd / 24.06.2008 Palata pravde, sudjenje, svedocenje Sretena Jocica Joce Amsterdama FOTO / Sasa Maricic\'
Arhiva VL
29.03.2012.
u 10:00

Iako je dobio prijetnju, mjere zaštite hrvatskog političara nisu povećane

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, koji u beogradskom zatvoru, pod pojačanim nadzorom, čeka rasplet suđenja zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, iz zatvora je zaprijetio smrću Tomislavu Karamarku, bivšem ministru policije, te trenutačno jednom od kandidata za predsjednika HDZ-a.

Procjena SOA-e

Ta je informacija prije nekog vremena proslijeđena hrvatskoj policiji i Sigurnosnoj obavještajnoj agenciji (SOA), nakon čega je SOA napravila sigurnosnu procjenu. Kako se informacija pokazala pouzdanom, načinjen je popis osoba koje bi naša policija trebala držati pod nadzorom, dok Karamarko ima zaštitu.

Iako je upućena prijetnja shvaćena ozbiljno, sigurnosne mjere vezane uz bivšeg ministra ipak nisu pojačane. Hrvatska policija i SOA u daljnjoj istrazi ovog slučaja surađuju i sa srbijanskim kolegama, a rezultati te istrage možda bi mogli baciti novo svjetlo na nedavni pokušaj bijega Sretka Kalinića Zveri i Željka Milovanovića. Naime, njih su dvojica u veljači pokušala pobjeći iz pritvora Specijalnog suda u Beogradu, dan nakon odgode suđenja u slučaju Pukanić. Izbili su vrata ćelije, svladali policajca te skočili u dvorište, gdje su ih uhvatili pripadnici žandarmerije.

Kamera u ćeliji

Nakon toga, njih su dvojica pod posebnim sigurnosnim mjerama, pa su tako, primjerice, Milovanoviću ruke i noge vezane čak i kad komunicira sa svojim odvjetnicima. No, zanimljivo je da je nakon toga i Jocić stavljen pod pojačane sigurnosne mjere - uveden mu je 24-satni videonadzor ćelije - zbog sumnji da je organizirao bijeg. Je li pokušaj bijega dvojice zloglasnih kriminalaca povezan s prijetnjom koju su presrele policija i SOA, pitanje je kojim će se baviti policije i tajne službe dviju zemalja. No da Jocić na meti ima Karamarka, jasno je iz svega što se posljednjih dana događalo na beogradskom dijelu suđenja za likvidaciju Pukanića i Franjića. Jocić je svaku moguću priliku iskoristio za napad na Karamarka, pa ga je tako u jednom trenutku izravno i optužio da stoji iza ubojstva kazavši: “Ministar Karamarko stoji iza likvidacije Pukanića!”

U daljem obrazlaganju tih svojih teza Jocić je otišao i korak dalje predstavivši sebe kao žrtvu urote koju je protiv njega, osim Karamarka, pokrenuo i Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH. Da o Karamarku te njegovoj karijeri dosta zna, Jocić je pokazao postavljajući pitanja raznim svjedocima, a kroz ta je pitanja implicirao da su on i Karamarko nekada surađivali. Naime, Jocić se hvalio da je “radio za šest tajnih službi te da je bio suradnik i hrvatske policije te USKOK-a”. Te je njegove navode bivši ministar policije nazvao – budalaštinama.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?