Crna jesen

Jesenska poskupljenja hrane dovest će građane na rub gladi

Korpa
06.09.2012.
u 09:47

Robne rezerve nemaju tu snagu, niti smiju biti konkurencija gospodarskim subjektima na tržištu u slučaju da ima roba, navode iz Direkcije robnih rezervi

Analitičari talijanske bankarske grupacije UniCredit, u svom najnovijem izvješću i prognozama za zemlje središnje i istočne Europe, za BiH u ovoj godini predviđaju pad bruto domaćeg proizvoda od 0,9 posto, što znači da domaća ekonomija ponovno ulazi u recesiju. Istodobno, očekuje se smanjenje industrijske proizvodnje za 2,5 posto, kao i pad izvoza, koji bi u ovoj godini trebao iznositi 4,3 milijarde eura, što je za jedan posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Pad standarda građana

Iz Raiffeisen banke BiH navode da u drugoj polovini godine očekuju stabilizaciju ekonomskih prilika u eurozoni što će posljedično dovesti i do ponovnog rasta bh. izvoza i industrijske proizvodnje, koji su bili ključni pokretači ekonomskog oporavka u periodu 2010.-2011. godina. Također se očekuje i jača kreditna aktivnost bh. banaka kako prema sektoru gospodarstva tako i prema sektoru stanovništva, što će dovesti do blagog rasta investicija i privatne potrošnje. Ovogodišnja stopa inflacije, mjerena kroz rast potrošačkih cijena, trebala bi iznositi oko 2,4 posto što je smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 3,7 posto. Na žalost i očekivano smanjenje inflacije prvenstveno je rezultat drastičnog pada standarda građana i smanjenja njihove kupovne moći, čemu se htjeli to ili ne, prilagođavaju i trgovci koji sve teže nalaze kupce za svoju robu. Uz zadržavanje rekordno visoke stope nezaposlenosti i u sljedećoj godini, najporazniji podatak za BiH je da će, u najboljem slučaju, tijekom ove i iduće godine, privući stranih investicija ukupne vrijednosti od oko 250 milijuna eura. Istodobno, i u Srbiju i Hrvatsku, strani investitori će uložiti po 2,5 milijarde eura, odnosno 10 puta više nego u BiH. Krivnje jedino nema u onome što je njihov posao, stvaranje poslovnog okruženja u kome svaki investitor, domaći ili strani, veliki ili mali, može normalno poslovati, a da ne izdahne pod teretom različitih nameta i neumoljivog birokratskog pritiska.

Propao tender

Sasvim je izvjesno kako će u sljedećem periodu drastično poskupjeti ulje i brašno, a potom kruh, tjestenina kao i većina mliječnih proizvoda, od kojih su pojedini već dostigli astronomske cijene poput maslaca. Lako bi se prosječan građanin izborio s poskupljenjima luksuzne robe, jer bez nje se može. Ali, ključni je problem kako preživjeti poskupljenje kruha ili, na primjer, tjestenine kad su u mnogim kućanstvima to osnovne životne namirnice. Tko može u ovom trenutku pomisliti na meso ili povrće, kao zdravu prehranu, kad će se plaćati skupo. Naime, povrće je spržila suša, u vrtovima ga nema ni za poštenu zimnicu. Čak i vječiti optimisti kojima je čaša uvijek napola puna nemaju zamjerke na konstataciju da nam se crna jesen piše. S druge strane, nimalo ne ohrabruju podaci da u robnim rezervama u RS-u na zalihama ima oko 5000 tona pšenice, kao i 300.000 konzervi. Ništa bolje nije ni u većem bh. entitetu. Podsjetimo, Direkcija robnih rezervi FBiH, koja je prošle godine pokrenula program sufinanciranja jesenje sjetve pšenice na području šest županija u Federaciji BiH, obavijestila je resorna ministarstva da zbog nedovoljne zainteresiranosti poljoprivrednih proizvođača ovaj program nije moguće realizirati.

Ključne riječi

Komentara 1

CV
crna vrana
10:03 06.09.2012.

Ko šiša realni pad standarda . Bitno je da nam kreditni rejting nije pao. Ionako nam se stalno servira teza da smo pretila nacija. Malo dijete neće škoditi. S dijetom dođu i šetnjice građana prema Markovom trgu. Ostojić treba samo paziti na broj šetača i rastojanje od zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda, da se politička kamarila nebi uznemiravala u svom dubokoumnom radu za dobrobit svih nas.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?