Počela nastava

Jedni griju klupe, drugi odmaraju

skolarci
Mile Pavlović
10.01.2012.
u 09:44

Nastava je počela u većini osnovnih škola u HNŽ-u i ZHŽ-u te na Sveučilištu u Mostaru

U većini osnovnih škola na području Hercegovine jučer je školsko zvono označilo početak drugog polugodišta. Dvotjedna zimska stanka završila je za sve osnovno i srednjoškolce u Zapadno-hercegovačkoj županiji, dok se nastava na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije odvijala u osnovnim školama u Ravnom, Stocu, Čapljini, Čitluku, Neumu te u osnovnim školama “Petra Bakule”, “Ivana Gundulića i “Ilije Jakovljevića” u Mostaru. U zimskim će radostima, pak, još tjedan dana uživati srednjoškolci u HNŽ-u te svi školarci sa područja Hercegbosanske županije.

Odluka ravnatelja

- U odluci o kalendaru rada osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u definirano je da će škole samostalno utvrditi nadoknadu nastave odgođene 12. rujna zbog ljetnih vrućina. Tako su neke škole počele s radom jučer a neke će to uraditi kako odrede vijeća ravnatelja - kazao nam je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, dodavši kako su ravnatelji škola imali mogućnost izbora kada će nadoknaditi nastavne sate i većina je odlučila da ove zimske ferije skrate tjedan dana.

Stariji se u Posušju sjećaju i odgode nastave u zimskom razdoblju, jer je bijeli pokrivač bio i do jedan metar s velikim nanosima. Međutim, ove godine nije bilo problema. Dakle, sve je  u dobrom ozračju iako su temperature oko ništice. Skupina posuških školarca je čak bila vesela i pjevala s nogometnom loptom.

-Ovo je pravo vrijeme za skijanje ali snijega nema ni za grudanje a kamoli za igre na snijegu. Stoga smo ponijeli nogometnu loptu pa ćemo se nakon nastave malo igrati i zagrijatI se na zubatom suncu, ispričali su nam veseli  posuški osnovci.

Veseli đaci

Čitluk, Čerin i Bijakovići jučer su naglo oživili, ulice su bile bila pune pješaka i automobila, trgovine preplavljene kupcima, a na sve se strane čula dječja graja. Naime, nakon zimskog raspusta za učenike osnovnih u Čitluku, Čerinu i Bijakovićima jučer je počela redovita nastava u drugom obrazovnom razdoblju. Budući da je program preopširan, učenici tvrde da su dio zimskog raspusta iskoristili za učenje, utvrđivanje gradiva i rješavanje zadataka iz svih nastavnih predmeta kako bi bili što spremniji za praćenje redovite nastave. Prvog dana nastave učenici su bili veseli jer ih nastavnici nisu ocjenjivali, ali će već od sutra morati biti spremni za ispite. Kažimo i to da će učenici čitlučke srednje škole dr. fra Slavka Barbarića još tjedan dana uživati u zimskom raspustu jer je odlučeno da će nastava u drugom obrazovnom razdoblju za njih početi tek u ponedjeljak, 16. siječnja. Otkako je čitlučka srednja škola preselila u novu zgradu, nastava za učenike OŠ fra Didaka Buntića organizira se u dvije smjene.

Povratak studenata

I na svim fakultetima Sveučilišta u Mostaru jučer je počela nastava. Studenti su imali dva tjedna odmora, ali, izgleda da je to nekima bilo malo, pa su odmor odlučili produžiti još jedan tjedan. - Iako je nastava počela po slobodnoj procjeni nisu svi studenti bili na nastavi. No, stvari se polako uhodavaju, studenti se polako vraćaju i za očekivati je da će krenuti s obvezama već od sljedećeg tjedna - kazali su nam u Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru.

Obveze će za studente početi koncem mjeseca kada počinju zimski redoviti ispitni rokovi te ovjera 
semestara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?