JEDNAKOPRAVNOST

Jednaka prava za sve Hrvate od Posavine do Hercegovine

HDZ
08.09.2013.
u 10:35

O važnosti popisa stanovništva i problemima u Posavini zbog velikog broja iseljenih Hrvata govorio je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH

Posljednjih nekoliko dana dogovorili smo da organiziramo sjednicu Predsjedništva u Orašju u vrijeme Dana hrvatskog filma, a u sve smo uokvirili u Večer Hercegovine u Posavini, čisto da pošaljemo jasnu poruku kako želimo povezati sjever i jug lijepe BiH, da to budu snažne veze koje će stvoriti ambijent tradicionalnih odnosa Posavine i Hercegovine.

- Na sjednici Predsjedništva razgovarali smo o popisu stanovništva, najznačajnijoj temi danas u BiH. Isto tako informirao sam članove Predsjedništva što smo radili posljednjih mjesec dana, susretima s predstavnicima međunarodnih institucija, Republike Hrvatske, Europske unije, predsjednicima stranaka i dogovorili smo da 20. rujna organiziramo sastanak Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora u središnjoj Bosni. Cilj je da stožernu stranku hrvatskog naroda pripremimo da bude još snažnija, korektnija i jasnija u traženju rješenja da zaživi euroatlantski projekt BiH i da osiguramo jednakopravnost Hrvata od Posavine do Hercegovine - rekao je dr. Dragan Čović i dodao: - Nadam se da će se mehanizam koordinacije definitivno skinuti s dnevnog reda. Ako je netko mislio da koordinaciju može napraviti bez infrastrukture današnje organizacije BiH i bez županija, jasno ćemo kazati da ne može. Na pitanje hoće li šestorka uspjeti napraviti dogovor do sastanka u Bruxellesu, Dragan Čović je naglasio da treba napraviti dogovor i otići spremno s načelima i konturom dogovora. Optimist sam i vjerujem da je prošlo vrijeme igranja s briselskom administracijom, jer kod nas je davno vrijeme isteklo kada su oni u pitanju, a njima su izbori na proljeće. O važnosti popisa stanovništva i problemima u Posavini zbog velikog broja iseljenih Hrvata govorio je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH. Naglasio je da ovim obvezama pristupaju vrlo odgovorno kroz tim koji prati popis stanovništva i poručio Hrvatima da u vrijeme popisa na bilo koji način sudjeluju svojom prisutnosti, jer samo tako će pomoći da u političkom životu BiH Hrvati ozbiljno sudjeluju u kreiranju političkih odnosa u BiH. - Ovo je prilika da se pokrene proces povratka Hrvata na svoja ognjišta. Imamo spoznaje da su u mnogim općinama gdje nije prijavljeno dovoljno Hrvata u popisna povjerenstva neki zlorabili poziciju i predstavljali se, recimo iz reda bošnjačkog i ponegdje srpskog naroda, kao Hrvati i zauzimali njihove pozicije popisivača i članova popisnih povjerenstava - rekao je Lovrinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?