Međugorje

Jedinstven način okupljanja svećenikau Crkvi kod Hrvata

Svećenici
06.04.2013.
u 12:43

Svake godine u posljednjih petnaest godina, u vremenu pred Mali Uskrs nekolicina svećenika se okuplja na zajedničkom misnom slavlju

Dvadeset svećenika s prostora BiH, Hrvatske, Vojvodine, Crne Gore i Kosova, koji su zajedno studirali u Zagrebu kod isusovaca okupili su se na misnom slavlju u Međugorju, a potom bili i na zajedničkoj večeri. Ovo druženje organizira se svake godine u zadnjih petnaest godina u vremenu pred Mali Uskrs. Ovaj je način okupljanja jedinstven u Crkvi u Hrvata. Prvi put su se sastali 1998. i od tada se druže svake godine. Oni se svake godine okupljaju u različitim mjestima u Hrvatskoj, BiH, Vojvodini, Crnoj Gori i Kosovu. Namjeravaju se uskoro naći i u Makedoniji gdje žive samo dva katolička svećenika. Bilo ih je na studiranju 53. Trojica su nažalost već umrla. Zbog obveza, a budući da su mnogi sami na župi, godišnje ih se okupi na ovim susretima dvadesetak. U ovom naraštaju studenata bio je i pokojni fra Pero Grbavac s Vionice koji je umro 1984. na studiju u Jeruzalemu, a podrijetlom je iz međugorske župe. U četvrtak su sudionici međugorskog druženja posjetili njegove roditelje u Vionici. Ovi svećenici trenutačno su na službama u Hrvatskoj, Vojvodini, Crnoj Gori, Kosovu i BiH. Ima ih koji prijeđu i po 15 sati vožnje kako bi se našli na druženju, a namjeravaju se družiti dok im zdravlje to dopusti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?