CIJENE PADAJU

Jedino je kod Ante Markovića kvadrat stana 5100 maraka

markovic
VL FOTO
23.05.2011.
u 09:41

Ekonomska kriza utje­ca­la da se lju­di opre­zni­je odlučuju za kupovinu stanova u BiH

Prodaja stanova u Sarajevu i to onih koje po povoljnim uvjetima za mlade prodaje sarajevsko Ministarstvo stambene politike putem Županijskog stambenog fonda u Dobrinji i Rosuljama slabija je u zadnje vrijeme. Iako je riječ povoljnim cijenama stanova, zainteresiranih za njihovu kupovinu je manje. U Dobrinji je ostalo dvadesetak nerasprodanih stanova, a u Rosuljama oko pedeset. Po svemu sudeći, ekonomska kriza je kako u svemu tako i u kupovini stanova utjecala na to da se ljudi opreznije odlučuju u posljednje vrijeme za kupovinu stanova.

Oborene cijene

Podsjećanja radi, četvorni metar stana na Dobrinji s PDV-om je 1.610 KM, a na Rosuljama 1.635 KM i to su cijene koje su ponuđene građanima za nove stanove. S druge strane, iako je prodaja stanova opala i i po tim cijenama, one su ipak uspjele donekle oboriti cijene stanova u gradu, jer samo prije tri godine kada se krenulo u realizaciju ovog projekta kvadrat stana kretao se od 2.500 do 3.000 KM od Otoke pa do Dolac malte i to stari­je gradnje. Sada je stanje drugačije, jer se te cijene kreću od 1.700 do 2.000 KM. Premda su pojedini investitori skloni tvrdnji kako će cijene pasti za još nekih 20-ak posto, obzirom na ekonomsku situaciju u BIH, koja će ove godine biti teža od one iz prošle godine, i dalje je evidentno šarenilo u cijenama četvornog metra stana u Sarajevu. Tako je u jednom periodu četvorni metar sta­na u epicentru grada, konkretno u Ulici Ferhadija, ko­štao je 6.000 KM, a danas košta oko 4.000 maraka. Iz agencija koje se bave nekretninama ističu da kupovine, odnosno prodaje stanova ima, unatoč ekonomskoj krizi. Međutim, cijene su drastično spale. Tako se stanovi u centru Sarajeva kreću od 2.500 do 3.000 KM, dok se na Grbavici mogu naći od 1.600 do 2.100 KM po četvornome metru. Iako je u ovom slučaju riječ o starijoj gradnji, uz malo cjenkanja ukoliko je u pitanju veći stan cijena se spusti do 2.700 po četvornom metru.

Lokacija utječe na cijene

U sarajevskom naselju Dobrinja cijene stanova se kreću od 1.400 do 2.000 KM, dok njihova cijena u Vo­goš­ći iznosi oko 1.750 po četvornom metru, ali u posljednje vrijeme je bilo i akcijskih prodaja spomenutih stanova po 1.440 KM. U Hrasnom su stanovi jeftiniji za 200 KM po kvadratu nego na Grbavici, a na Mojmilu su jeftiniji i do 300 KM po četvornom metru u odnosu na Hrasno. Na Grbavici su u novogradnji stanovi i do 3.000 KM po četvornom metru, u Hrasnom su 2.700, a na Mojmilu 2.400 KM. Prema podacima agencije Rental cijene stanova se kreću od 1.700 KM (u Velešićima) do 2.900 KM u užem centru. Na Breci i Ciglanama, a riječ je o naseljima koja se tretiraju kako ekskluzivne lokacije, cije­ne stanova po četvornom metru kreću se od 2.350, odnosno 2.750 KM. Na Grbavici je, prema njihovim pokazatelji­ma, stan moguće kupiti po cijeni 2.000 do 2.250 KM, a u Hra­snom i na Čengić Vili za 1.900 KM. Iako je razvidna šarolikost u cijeni četvornog metra na što prvenstveno utječe i lokacija, prema raspoloživim informacijama tržište stanova u Sarajevu bilježi nedostatak manjih stanova, za kojima je potražnja u zadnje vrijeme postala veća. Naime, izdaci za veću kvadraturu za mnoge su postali problem, s obzirom na visinu plaća i mirovina. Međutim, ima investitora koji ne odstupaju od cijene. To je slučaj sa stanovima koje je izgradio Ante Marković, u središtu grada, poznatiji kako Markovićev kvadrant. Naime, posljednji predsjednik SIV-a, Savezno izvršno vijeće Jugoslavije, danas je gospodarstvenik u BiH, vlasnik tvrtke Tehel iz Sarajeva. Upravo ovih dana finaliziraju se radovi na trećoj zgradi. Riječ je o komfornim stanovima, s podzemnom garažom, u strogom centru grada. Četvorni metar stana u ovim zgradama s PDV-om iznosi 5.100 KM i nije se mijenjao, za razliku od investitora koji su bili prisiljeni na niže cijena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?